Donald de verzoener in overwinningsspeech

Donald Trump toonde zich in een nieuwe gedaante tijdens zijn overwinningstoespraak. Hillary Clinton moet ineens niet meer naar de gevangenis, ze werd bedankt om haar lange staat van dienst voor het land. Trump triomfeerde niet, hij klonk bedaard en beheerst en hij reikte de hand naar alle Amerikanen en naar alle landen en gemeenschappen “die bereid zijn om mee te gaan” en partners te worden van de Verenigde Staten.

dh

Zoals het een pas verkozen president betaamt, riep hij op tot eenheid. Sterker nog, al zijn vroegere tegenstanders – “en zo zijn er nog al wat” – vroeg hij om ondersteuning. Wel herkenbaar Trump waren zijn vele overdrijvingen: hij zal het beste halen uit de Amerikanen, die zoveel talenten hebben, om een geweldige economie uit te bouwen.

Hij zal investeren in infrastructuur die van de allerbeste kwaliteit zal zijn en miljoenen jobs creëren en hij bedankte zijn medestanders, die allemaal fantastische mensen zijn. Hij blikte nog even terug op de campagne: “wat is politiek toch gemeen en hard”, alsof hij opgelucht is dat die fase nu voorbij is en hij zich vanaf nu constructief kan opstellen.

Opmerkelijk was dat hij het niet over de Republikeinse partij had, maar over ‘de beweging’ die zijn campagne eigenlijk al tijd geweest is. Voor die beweging begint het allemaal pas, aldus Trump. Hij hoopt dat de Amerikanen over twee, vier, misschien acht jaar trots zullen kunnen zijn op hun president.

MEER OVER Amerikaanse verkiezingen 2016