© Yorick Jansens

VAB verwacht woensdag erg zware ochtendspits

Woensdagochtend belooft een gevaarlijke ochtendspits te worden. Er wordt regenweer voorspeld en de temperaturen blijven ’s ochtends in de buurt van het vriespunt. “Die combinatie zal voor de eerste keer dit seizoen voorkomen”, waarschuwt VAB. “Mensen moeten dus zeker hun rijstijl aanpassen.”

Het was voor deze ochtend voorspeld maar uiteindelijk bleef de combinatie van regen en eerste vrieskoude uit. “Voor morgenochtend zit dit er wel aan te komen”, zegt Joni Junes van automobilistenvereniging VAB. “Omdat het de eerste keer zal zijn dit jaar, zullen vele mensen hun rijstijl nog moeten leren aanpassen. Dat is altijd gevaarlijk voor slipgevalletjes.”

De eerste vrieskoude deze ochtend zorgde al voor 15 procent meer pechgevallen, maar voor de woensdagochtendspits worden nog meer problemen verwacht. “Winterbanden zijn nu echt wel noodzakelijk”, zegt Junes.

Aquaplanning

Winterbanden zijn efficiënter bij aquaplaning. VAB raadt daarom iedereen die de winterbanden nog niet oplegde aan om zo snel mogelijk een afspraak te maken. Eén probleempje: volgens VAB is het de komende twee weken sowieso onmogelijk om een afspraak te maken bij een bandencentrale. Bij 6 van de 10 bandencentrales kan je zelfs pas in december terecht.

“Elk jaar maken we dit mee”, zegt Jori Junes. “Mensen wachten effectief tot het een paar dagen vriest alvorens in te grijpen. En dan is het eigenlijk al wat te laat. Zodra de temperatuur zakt onder de 7 graden Celsius, zouden de banden moeten vervangen worden.”

Aquaplaning is de situatie als er tussen de autoband en het wegdek een dun laagje water ontstaat, waardoor de auto gaat zweven en onbestuurbaar wordt. Winterbanden hebben diepere en bredere profielen, waardoor het water beter afgevoerd wordt. Daarom is het niet alleen belangrijk om bij vriestemperaturen of sneeuw over winterbanden te beschikken, maar kunnen ze ook levens redden bij aquaplaning. Wie geen winterbanden heeft of ze niet op tijd kan laten plaatsen, controleert best de spanning en de profieldiepte van de banden.

Groeven

VAB raadt ook aan om weg te blijven uit de groeven in het wegdek. Het water stapelt zich daarin op, wat het risico op aquaplaning vergroot. Een andere tip is om de snelheid te matigen. Hoe harder je rijdt, hoe moeilijker het is voor je auto om contact te houden met het wegdek als het nat is. Als je banden een plas water raken in plaats van het wegdek, is de kans op aquaplaning veel groter. Pas je snelheid dus aan bij regen en neerslag.

MEER OVER VAB