© Mia uydens

Beeldhouwster May Claerhout thuis overleden

De bekende beeldhouwster May Claerhout (77) is maandag in haar woning in Malle overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Zij genoot internationale faam en stelde tentoon in binnen- en buitenland.

Jan Vorsselmans

May Claerhout werd op 21 februari 1939 in Pittem (West-Vlaanderen) geboren. Zij volgde geen specifieke kunstopleiding en is dus eerder te beschouwen als een autodidact. Zij maakte beelden in terracotta, brons en porselein. Haar werk is sterk suggestief en verhalend. Vaak creëerde zij groteske figuren. Daarom werd haar kunst soms als 'volks' omschreven, hoewel zij ook uitblonk in het creëren van ‘ernstig’ werk, onder meer heiligenbeelden.

Op 26 mei 1962 trouwde zij met Armand Storms en samen kregen ze drie kinderen: Herman (53), Koen (51) en Katrien (48). Samen met haar gezin woonde May Claerhout lange tijd in ’s-Gravenwezel, tot zij ruim twintig jaar geleden naar Malle verhuisde. Daar had zij haar eigen atelier en stampte haar echtgenoot een bronsgieterij uit de grond. Wegens omstandigheden hield die gieterij enkele jaren geleden op te bestaan.

Opera en Van Eeden

Het belang van haar werk kan moeilijk worden overschat. May Claerhout was bekend in binnen- en buitenland en haar atelier stond altijd open voor bezoekers, individueel of in groep. Ontelbaar zijn de kunstliefhebbers en verenigingen die kennismaakten met haar persoonlijkheid en haar werk, waarover zij met veel enthousiasme praatte. Echtgenoot Armand zag daarbij dat het goed was, want zij creëerde een band met haar publiek. May Claerhout schreef ook een aantal cursiefjes voor de 'Volksmacht', het toenmalige ledenband van het ACW.

Verspreid over het hele land vind je beelden van haar terug. Zo treft je in Antwerpen werk van haar aan in de metrostations Opera en Van Eeden, de hotelschool PIVA, het ACV-gebouw enz. Aan het Europees parlement in Brussel staat het officiële standbeeld van Europa te pronk en aan de basiliek van Koekelberg schittert een majestueus Damiaanbeeld in volle glorie.

Ook in Leuven, Turnhout, Tienen en andere steden is May Claerhout met haar kunst aanwezig. Eén van haar laatste belangrijke creaties is het beeld van humanist Joannes Custos in het gemeentepark van Brecht.

Maar ook in Malle zelf werd May Claerhout gerespecteerd door zowel het gemeentebestuur als de plaatselijke bevolking. In deze gemeente staan op verscheidene plaatsen beelden van haar: De Wandelaar in het Park de Renesse, Den Tieter rechtover de Oude Sint-Martinuspastorie, De Paapgooier in de straat Speelhoven, De Schrobber in de wijk Schrobbershoek, De Molenaar aan de Scherpenbergmolen, Pater Damiaan in het Mariapark…

Hersentumor

"May bleef ambitieus tot haar dood. Zij had nog veel plannen en aanvaardde tal van opdrachten, die zij helaas niet meer zal kunnen uitvoeren. May Claerhout droeg dankzij haar kunst bij tot de goede naam en faam van onze gemeente. Een dame om trots op te zijn", reageert burgemeester Harry Hendrickx (DBM) op het overlijden.

De jongste jaren legde May Claerhout zich toe op het maken van beelden in porselein. Zij was volgens haar de enige ter wereld die erin slaagde om te boetseren in porselein. In het Europees parlement oogstte zij met deze innoverende creaties enorm veel bewondering en waardering van binnen- en buitenlandse gasten. Diezelfde werken waren in december 2015 ook nog te bewonderen in het Kasteel de Renesse in Oostmalle.

Niemand kon toen vermoeden dat het haar laatste expositie zou zijn. Enkele maanden later werd bij haar een hersentumor vastgesteld. Op vrij korte tijd ging haar gezondheid zo erg achteruit dat zij maandagmiddag thuis overleed. De uitvaartplechtigheid vindt zaterdag 12 november om 12u plaats in de Sint-Laurentiuskerk in Oostmalle.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio