© Wim Hendrix

Antwerps schepen Heylen: “Een keuze tussen gezond verstand en chaos in de VS”

De hele wereld kijkt vanavond en vannacht naar Amerika. Uittredend schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) doet dat vanuit restaurant Sjalot en Schanul op de Oude Beurs in Antwerpen waar de presidentsverkiezingen op een groot scherm te volgen zijn. Op atv blikt Heylen terug op de campagnes van Hillary Clinton en Donald Trump en legt hij ook uit wat de gevolgen kunnen zijn voor ons.

doro

De Antwerpse schepen heeft familie wonen in de Amerikaanse staten Connecticut, South Carolina en Florida en probeerde het Hillary-kamp de afgelopen zomers te helpen. Hij volgde de campagne dan ook op de eerste rij. “Dit was geen campagne tussen twee kwalen, maar wel een tussen gezond verstand en chaos. Ik heb veel sympathie voor Donald Trump en dat je wilt meedoen voor het presidentschap, maar op een gegeven moment gaat het niet meer over één man, maar over de toekomst van de vrije wereld. En daarvoor hebben we mensen met gezond verstand nodig.”

Volgens Heylen staat Clinton, die volgens hem wel zal winnen, voor een gigantische taak. “Het land is enorm verdeeld en deze campagne zorgt als het ware voor een ongelooflijke splinterbom in de Amerikaanse samenleving. Een vorm van populisme heeft zich op massale schaal geïntegreerd in de VS. Iets wat we de afgelopen jaren in Europa hebben gezien.”

Heylen voorspelt ook dat we in ons land de verdeeldheid van Amerika enorm gaan voelen. “Clinton zal er alles aan doen om de misnoegde kiezers van Trump voor een stuk mee te krijgen wat voor strubbelingen zal zorgen bij haar partij. Ondertussen zullen de Republikeinen er alles aan zullen doen om het Clinton zo moeilijk mogelijk te maken. Een verdeeld Amerika zal voor Europa allesbehalve positief zijn.”

MEER OVER Amerikaanse verkiezingen 2016