© RR

Actie voor mensen in armoede: spaarvarkentjes gaan te water

Een bende varkens kiest later deze maand het ruime sop. Gelukkig zijn het plastieken beestjes die in Geel een olijke race aangaan. De opbrengst gaat naar een vereniging waar armen het woord nemen.

Hans Otten

U kent het beeld intussen wel: een meute badeendjes wordt in een riviertje gekieperd en het speeltje dat als eerste over de finishlijn komt, wint de race. Het Centrum voor Budgetadvies en –onderzoek (Cebud), verbonden aan de opleiding Sociaal Werk in Thomas More Geel, geeft aan deze formule een originele draai. De initiatiefnemers laten op 16 november een kleine kudde spaarvarkentjes te water, een keuze waarover goed is nagedacht.

Beperkt budget

“Ons centrum doet onderzoek naar hoeveel budget een mens nodig heeft om een menswaardig bestaan te leiden”, zegt coördinator Tinne Mertens van Cebud. “We richten ons specifiek op mensen die met een beperkt budget moeten rondkomen en formuleren voor hen specifieke adviezen. De financiële huishouding is voor die doelgroep enorm belangrijk. Zij moeten zelf ook dagelijks een race aangaan om het hoofd boven water te kunnen houden. Daarom kozen we voor spaarvarkentjes als symbool.”

Warmste Week

In het licht van de Warmste Week, de jaarlijkse actie voor goede doelen die Studio Brussel traditioneel aan het einde van het jaar organiseert, zet Cebud op 16 november de spaarvarkentjesrace op. De organisatie nodigt ondernemingen, verenigingen en vriendengroepen uit de provincies Antwerpen en Limburg uit om spaarvarkentjes te kopen voor 50 euro per stuk. De speeltjes gaan dan later deze maand te water. Deelnemers kunnen tot de dag voor de race varkentjes kopen.

De opbrengst van de actie schenkt Cebud aan vzw Al-Arm, de Geelse vereniging waar mensen in armoede het woord nemen. “Zo brengen we niet alleen de problematiek onder de aandacht, maar komt de ludieke actie ook de doelgroep zelf ten goede. De mensen van Al-Arm waren in ieder geval opgetogen dat we deze actie voor hen opzetten.”

Lekkers voor 50 vrienden

De deelnemers maken kans op een fraaie prijs, want de eigenaar van het winnende spaarvarken mag vijftig vrienden uitnodigen voor een ‘sweet table’, een smakelijk alternatief voor de kerst- en nieuwjaarsreceptie. Cebud serveert daarbij allerlei lekkers én gezonds zoals frambozentiramisu, havermoutkoekjes en cava, gebaseerd op de eigen recepten van het centrum. Enkele medewerkers brachten twee jaar geleden een speciaal kookboekje uit waarin ze 45 heldere en eenvoudige recepten met gezonde en lekkere ingrediënten bundelen tot volledige maaltijden, die geschikt zijn voor een (zeer) beperkt budget. Elke deelnemer die een spaarvarkentje koopt, krijgt dat speciale kookboek er automatisch bij.

www.cebud.be/de-warmste-week

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners