© shutterstock

Hoe zwaarder het letsel, hoe hoger de boete

Chauffeurs die ongevallen veroorzaken als gevolg van een ernstige verkeersinbreuk, worden strenger gestraft naarmate de letsels bij hun slachtoffers zwaarder zijn. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) gaat daarover een wetsontwerp maken, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Minister Bellot werkt aan zijn groot Mobiliteitsplan 2017, waarbij vooral enkele nieuwe wetsontwerpen in verband met overtredingen en ongevallen opvallen. Hij richt zijn pijlen op chauffeurs die vluchtmisdrijf plegen, te veel gedronken hebben, rijden zonder rijbewijs en/of verzekering en hardleerse recidivisten.

De minister wil niet alleen zwaardere straffen voor dit soort wegpiraten, hij wil de duur van de gevangenisstraffen en het bedrag van de boetes ook koppelen aan de ernst van de letsels bij de slachtoffers.In de huidige strafwet worden dan wel minimum- en maximumstraffen vastgelegd, ze worden niet in verband gebracht met lichamelijke schade. Het is aan de rechter om te oordelen over de gepaste strafmaat voor elke concrete beschuldigde die voor hem zit.

De woordvoerder van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) benadrukt dat het de regering menens is met het aanpakken van het aantal verkeersslachtoffers. De focus daarbij ligt op de strijd tegen alcohol, drugs en recidivisten. Met Justitie wordt onderzocht om in geval van vluchtmisdrijven de bestraffing te verhogen in geval van slachtoffers en naargelang de ernst van de verwondingen, "maar enkel in het geval van vluchtmisdrijven", luidt het. Het project zit in de onderzoeksfase.

“Wetten moeten duidelijk zijn”

Peter Vandamme, politierechter in Brugge, is geen voorstander van straffen die gekoppeld worden aan letsels bij slachtoffers. “Wetten moeten duidelijk en zo min mogelijk voor interpretatie vatbaar zijn. Hoe zal de minister de gradatie van verwondingen en sancties bepalen? Aan de hand van een lijstje van letsels, waaraan vervolgens een straf gekoppeld wordt? Dergelijke lijstjes vertonen altijd tekorten.”