Op gouden vleugelen: hoe de Italiaanse opera de wereld veroverde

Op gouden vleugelen: hoe de Italiaanse opera de wereld veroverde Foto: RR

Op gouden vleugelen: hoe de Italiaanse opera de wereld veroverde

Print
Geel - Hoe zou het toch komen dat wij bij het woord "opera" spontaan aan Italië denken? Dat van de tien meest gespeelde opera's ter wereld, er acht in het Italiaans zijn? Waarom is Giuseppe Verdi een nationale Italiaanse held geworden? Kortom: hoe komt het dat opera in het DNA van Italië zit?

Op zondag 13 november 2016 om 10.30u komt u er in het zaaltje van de Kruimel op de Geelse markt alles over te weten. Bruno Spaepen neemt u dan mee door de woelige Italiaanse geschiedenis. Zijn voordracht, uiteraard geïllustreerd met boeiende fragmenten, toont aan hoe de opera is kunnen uitgroeien van een speeltje voor rijke aristocraten in het Mantua van 1600, tot een wereldwijd commercieel succes op het einde van de 20e eeuw.

Bruno Spaepen studeerde in 1995 af in de moderne geschiedenis aan de Leuvense universiteit met een eindverhandeling over het Antwerpse muziekleven in de negentiende eeuw. Hierna trok hij naar Italië, waar hij vijf jaar onderzoek deed naar de rol van de opera in de Italiaanse samenleving. Sinds 2006 begeleidt hij Davidsfonds Cultuurreizen naar Italië, met als hoogtepunt het bijwonen van een opera in de Scala van Milaan. Deze reis is trouwens elk jaar in een mum uitverkocht! In 2013 werkte Bruno Spaepen mee aan de radioreeks Viva Verdi! op Klara.

Nog even alle gegevens op een rijtje:

Zondag 13 november 2016 om 10.30u

Zaaltje de Kruimel: Markt 89 in Geel

Toegangsprijs: 15 euro (12 euro voor Davidsfondsleden)

Aperitief en koffie inbegrepen!

Organisatie: Davidsfonds Geel

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio