De man die het incident veroorzaakt zou hebben, wordt naar buiten gebracht © AP

© AP

1 / 2

Trump van podium gehaald na tumult in publiek over gewapende man

Tijdens een verkiezingsmeeting zaterdag in Reno, in de Amerikaanse staat Nevada, haalde de Amerikaanse geheime dienst Donald Trump korte tijd van het podium. Een man werd uit de zaal verwijderd, waarna de Republikeins presidentskandidaat terugkeerde naar het podium.

Op beelden van het incident die door verschillende Amerikaanse media gepubliceerd werden is te zien hoe veiligheidsagenten Trump plots vastgrijpen en van het podium halen. Te zien is ook hoe vooraan in de zaal tumult ontstaat, en de veiligheidsagenten een man vastgrijpen om hem vervolgens naar buiten te begeleiden.

© AP

De geheime dienst, die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de Amerikaanse president en de presidentskandidaten, zei dat een man in het publiek “wapen” had geroepen en daarop onmiddellijk geëvacueerd werd.

“Deze mannen zijn fantastisch”

Wanneer Trump wat later terugkeert op het podium zegt hij: “Niemand zei dat het makkelijk zou zijn voor ons. Maar we zullen nooit gestopt worden, nooit. Ik wil de geheime diensten bedanken, deze mannen zijn fantastisch. Ze krijgen niet genoeg erkenning.”

Wijzend naar de eerste rijen van het publiek zegt Trump vervolgens: “Ik wil ook al deze mensen bedanken. Wauw, ik zag wat jullie deden, jullie waren ongelofelijk. Bedankt kerels, dat is een sterke groep mensen hier. Niemand valt onze mensen lastig, juist?”

© AP

Gewapende man’

Op zijn website bedankte Trump na het incident de Amerikaanse geheime dienst nogmaals voor de “snelle en professionele reactie”.

Een journaliste van CNN vernam van politiebronnen dat er een gewapende man was gesignaleerd in het publiek. Maar de Amerikaanse dienst heeft uiteindelijk geen wapen teruggevonden.

“Na een grondige fouillering van de man en het doorzoeken van de onmiddellijke omgeving, werd geen enkel wapen gevonden”, aldus de geheime dienst die wel toevoegde dar er nog een onderzoek loopt naar de precieze omstandigheden van het incident.

Donald Trump voert momenteel, net als Hillary Clinton, nog volop campagne in staten waar de kiezers nog niet beslist hebben op wie ze op 8 november zullen stemmen.

© REUTERS

© REUTERS

© AP

© AP

© AFP

© AP

“Geslagen, verstikt en geschopt omdat ik bord met ‘Republikeinen tegen Trump’ in de lucht stak”

© AP

1 / 2

De man die heel wat tumult veroorzaakte tijdens een meeting van Republikeins presidentskandidaat Donald Trump in Reno (Nevada, Amerika) heeft voor het eerst gereageerd op het incident. De man, die zelf ook een Republikein is, had géén wapen, maar droeg wel een bord met zich mee met daarop “Republicans against Trump” (Republikeinen tegen Trump, red.)

Het gaat om de 33-jarige Austyn Crits uit Reno. Hij stond vooraan tussen het publiek tijdens de campagnemeeting van Trump in Reno. Hij had een bord met zich mee waarmee hij tegen de Republikeinse presidentskandidaat wilde protesteren. Toen hij het bord, in stilte, in de lucht stak, begonnen mensen rondom hem Austyn uit te jouwen. “Dat had ik verwacht”, zegt hij aan The Guardian. “Maar ze werden al snel gewelddadig. Ze grepen me vast, ze probeerden mijn bord af te pakken. Ze begonnen te schoppen en te slagen, iemand greep zelfs naar mijn ballen, ik werd verstikt door de menigte.”

© AP

Austyn meent gezien te hebben dat Donald Trump hem vanop het podium ook aanwees, waarna er nog meer ophef was in het publiek. Toen iemand in de menigte plots riep dat Austyn een wapen bij zich had, wat niet zo bleek te zijn, brak de chaos helemaal los. “Ik schreeuwde dat ik géén wapen bij had, dat ik enkel een bord mee had, maar niemand luisterde.” Mensen vluchtten weg, Donald Trump werd in allerijl van het podium gehaald door veiligheidsdiensten.

“Trump is dictator en fascist”

Austyn zegt aan The Guardian dat hij niet kwaad is op de menigte die hem toetakelde. “Het zijn mijn landgenoten. Het is de schuld van de haatretoriek van Donald Trump. Dat is een van de redenen waarom ik tégen Trump ben. Hij is een dictator, een fascist. Hij maakt van goede mensen beesten. Dat is wat er vandaag gebeurd is.”

Toen Austyn werd weggeleid uit het gebouw, werd hij door de menigte uitgejouwd. “Ik ben nog steeds in shock van het geweld, en ik maak me zorgen over de toekomst van dit land met Trump.”

© AP

MEER OVER Amerikaanse verkiezingen 2016