© AFP

Hoofdredacteur en medewerkers Turkse oppositiekrant Cumhuriyet aangehouden

Een rechtbank in Istanboel heeft de hoofdredacteur van de Turkse oppositiekrant Cumhuriyet en acht van zijn medewerkers formeel aangehouden. Dat melden de Turkse persagentschappen Dogan (regeringskritisch) en Anadolu (pro-regime) zaterdag. De negen werden begin deze week al opgepakt. Behalve hoofdredacteur Murat Sabuncu gaat het onder meer om commentator Kadri Gursel en cartoonist Musa Kart. Ze worden ervan beschuldigd banden te hebben met de Koerdische rebellen en betrokken te zijn bij de couppoging van 15 juli.

Zowat 160 mediabedrijven hebben sinds de couppoging de deuren moeten sluiten. Meer dan 100 journalisten zitten opgesloten.

De centrumlinkse krant, die werd opgericht in 1924 en al meermaals forse kritiek uitte op de regering, heeft de aantijgingen altijd met klem ontkend. De krant bevindt al langer in het vizier van president Recep Tayyip Erdogan, vooral sinds oud-hoofdredacteur Can Dundar een artikel publiceerde waarin te lezen was dat de regering illegaal wapens had geleverd aan Syrische rebellen. Dundar leeft nu in ballingschap in Duitsland, nadat hij werd veroordeeld tot vijf jaar cel.

Vrijdag nog werden negen parlementsleden van de oppositiepartij HDP, onder wie de fractieleider in het parlement Idris Baluken, opgepakt.

Leiders van Turkse pro-Koerdische partij gearresteerd

© AP

De twee voorzitters van de belangrijkste pro-Koerdische partij HDP, Selahattin Demirtas en Figen Yuksekdag, zijn in de nacht van donderdag van vrijdag in Turkije gearresteerd in het kader van een “antiterreuronderzoek”. Dat meldt het regeringsgezinde persagentschap Anadolu.

“De politie staat voor mij deur in Diyarbakir met een arrestatiebevel”, aldus Demirtas op Twitter kort voor zijn arrestatie. Yuksekdag werd gearresteerd in de hoofdstad Ankara. Volgens NTV en CNN-Türk werden ook minstens zeven andere parlementsleden van HDP opgepakt, terwijl tegen anderen een arrestatiebevel werd uitgevaardigd. Eerder donderdag liet een HDP-parlementslid nog weten dat hij niet naar Brussel mocht vliegen. De douane nam zijn paspoort in beslag en gaf hem een uitreisverbod.

De arrestaties vinden plaats in een periode waarin de spanning te snijden is in Turkije. De afgelopen weken heeft de regering al meer dan twintig burgemeesters uit Koerdische gemeenten vervangen door curatoren. De arrestaties van donderdag vonden plaats in een operatie tegen HDP-politici in de provincies Diyarbakir, Hakkari, Van, Sirnak en Bingol, aldus bronnen aan Anadolu.

De HDP, de op twee na grootste partij in het Turkse parlement, wordt er door president Recep Tayyip Erdogan van beschuldigd gelinkt te zijn aan de Koerdische PKK, die door Ankara beschouwd wordt als terroristische beweging. Tegen Demirtas en Yüksekdag lopen verschillende onderzoeken voor banden met PKK en terroristische propaganda. De twee lieten in juni al weten dat ze niet zouden coöpereren met het gerecht en weigeren om een getuigenis af te leggen.

Het Turkse parlement stemde in mei voor de opheffing van de immuniteit van parlementsleden die gerechtelijk worden vervolgd, een maatregel die tot veel protest heeft geleid bij HDP.

Nu in het nieuws