Kempense keramiek is hip tot in China

Foto: Joren De Weerdt

Kempense keramiek is hip tot in China

Herentals - “Ik noem mezelf geen beeldend kunstenaar”, benadrukt Guy Van Leemput (49) uit Herentals. Toch prijkt zijn porseleinen kunst wereld­wijd in galerieën en musea. De leerkracht wiskunde bakt zijn flinter­dunne kommen met klei, passie en Kempense ­bescheidenheid. CittA bezoekt het atelier van een tergend trage keramist.

De rekenmachine van meneer Van Leemput blijft dit jaar opgeborgen in de boekentas. “Ik nam een jaar loopbaanonderbreking. Ik voelde dat het moment gekomen was om er even tussenuit te zijn. Zo laat ik me dit schooljaar volledig gaan in de klei. ‘Meneer, gaat u al met pensioen?’, vroeg een leerling (lacht). ‘Nee jongen, ik ga me toeleggen op potten bakken.’ De klas lag in een deuk. Rond keramiek hangt een oubollig clichébeeld. Ik neem dat niemand kwalijk. Hier heerst geen traditie in hedendaagse keramiek. Zelfs mijn familie lacht me soms nog uit met mijn kommen. Ik ben er ook niet zo zeker van dat mijn vrouw dol is op mijn creaties (lacht). Ze heeft liever dat ik eindelijk aan de eierdopjes en spaghettiborden ­begin, die ik al zo lang beloof. Ik noem ­mezelf geen beeldend kunstenaar, hoewel ik dat strikt ­ge­nomen natuurlijk wel ben. De Kempense nuchterheid houdt mij met beide voeten op de grond.”

Nochtans krijgt Guy veel erkenning voor zijn kunst. “Ik vind het soms lastig om met mijn werk naar buiten te komen. Toch probeer ik geregeld aan een wedstrijd deel te nemen. Op zo’n concours word je opgemerkt door galerieën en musea. Ze komen niet vanzelf naar de Watervoort in Herentals (lacht). Ik exposeer vaak in het buitenland, van Frankrijk tot Australië. Op mijn tentoonstellingen in kasteel Le Paige in Herentals ben ik even trots. De bronzen medaille op het keramiekfestival in het Japanse Mino is wellicht de mooiste erkenning. Misschien ben ik de enige Belg die daar ooit zo hoog scoorde. Duizenden artiesten sturen digitaal hun werk op. Na meerdere selectierondes blijven er zo’n tweehonderd finalisten over. Uit die selecte groep kiest een jury dan de prijswinnaars.” 

 

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio