Nummerplaat registreren voor Antwerpse lage-emissiezone kan vanaf nu

De stad Antwerpen heeft zopas een website gelanceerd waarmee automobilisten zich kunnen registreren voor de lage-emissiezone (LEZ). Dat laat de stad donderdag weten. Niet iedereen moet dat doen. De website bevat ook een test, zodat meteen duidelijk zou zijn of een voertuig nog binnen mag.

De stad Antwerpen voert op 1 februari in ongeveer heel de Antwerpse binnenstad en op Linkeroever de lage-emissiezone in. Voertuigen die veel roet en fijn stof uitstoten, mogen de zone niet meer in rijden. Sommige auto’s mogen de zone pas in nadat ze geregistreerd zijn.

De meeste voertuigen met Belgische en Nederlandse nummerplaat mogen automatisch binnen. Dat geldt bijvoorbeeld voor benzinewagens met Euronorm 1 of hoger en dieselwagens met euronorm 4 of hoger. Ook dieselwagens met euronorm 3 met een roetfilter mogen de zone nog inrijden. Een test op de nieuwe website biedt volgens de stad duidelijkheid.

Sommige categorieën van voertuigen mogen pas binnen na online registratie. Het gaat onder andere om voertuigen met aanpassingen voor mensen met een handicap, een diesel met roetfilter die werd geïnstalleerd zonder een Vlaamse premie.

Ook buitenlandse nummerplaten moeten zich registeren. Dat geldt evenwel niet voor Nederlandse voertuigen die voldoen aan de LEZ-normen. De stad heeft toegang tot een Nederlandse overheidsdatabank en kan zo zien wie de LEZ mag binnenrijden.

De stad adviseert elke automobilist tijdig na te kijken of zijn of haar voertuig voldoet aan de normen. Een registratie vereist dat bewijsstukken digitaal worden ingediend. Wie geen pc heeft, kan vanaf 14 november terecht bij tijdelijke registratiepunten.