Casillas houdt Club Brugge van verdiend gelijkspel

Foto: BELGA

Verdienstelijk blauw-zwart verliest weer in Champions League

Casillas houdt Club Brugge van verdiend gelijkspel

Print

Club Brugge heeft ook zijn vierde match in de groepsfase van de Champions League verloren. Blauw-zwart speelde een verdienstelijke partij op bezoek bij een allesbehalve indrukwekkend Porto, maar een afgeweken kopbal van André Silva besliste de partij. In een zenuwachtige slotfase moest Iker Casillas nog een knappe save uit de handschoenen schudde om de verdiende gelijkmaker van Tomas Pina uit de netten te houden. Door de nederlaag is Club Brugge mathematisch uitgeschakeld voor kwalificatie voor de achtste finales van de Champions League.

Club Brugge kwam met aardig wat kopzorgen aan de aftrap in het Drakenstadion van Porto. Niet alleen was er die pijnlijke nul op negen, daarnaast waren ook kapitein Timmy Simons én trainer Michel Preud’homme geschorst. Assistent Philippe Clement mocht de honneurs waarnemen op de bank en kreeg van zijn leermeester een verrassende opstelling voor de neus. Géén Jelle Vossen, géén Hans Vanaken, géén Anthony Limbombe. Wel een 3-5-2 met Ricardo van Rhijn en Boli Bolingoli op de flanken en het duo Wesley Moraes-Abdoulay Diaby als speerpunt.

Het Brugse plannetje werkte aanvankelijk. De Portugese formatie speelde veel te traag en ontbeerde creativiteit om de Belgische landskampioen uit verband te spelen, en op de counter kwam Club gaandeweg tot kansjes. Van Rhijn vond voor doel de inlopende Wesley, die goed devieerde. Iker Casillas hield de Braziliaanse bink van de 0-1. Twee minuten later kende Club Brugge pech toen Claudemir een hoekschop inkopte en Porto-speler Oliver Torres de bal duidelijk met de arm beroerde. Ref Alberto Undiano stond er vlakbij, maar liet gewoon doorspelen.

Stilstaande fases doen match kantelen

De thuisploeg schoot wakker en begon aan te dringen. Dat leidde tot een resem stilstaande fases rond het Brugse doel, en op die manier kwamen de Portugezen wèl aan kansen. Eerst kwam blauw-zwart nog met de schrik vrij: Felipe trapte een slecht weggewerkte hoekschop pal op Butelle, daarna raakte een indraaiende vrije trap van Porto de paal. Bij de derde stilstaande fase was het wel raak: een hoekschop werd door André Silva tegen de schouder van Tomas Pina gekopt. Het leer week af en viel zo over Butelle in doel. Ongelukkig voor Club Brugge.

Een zuchtende Michel Preud’homme besefte in de tribune dat zijn tactisch plannetje overboord mocht. Club Brugge moest nu komen en tien meter lager greep Clement in. De zwakke Diaby werd halfweg gewisseld voor Anthony Limbombe en een kwartier na rust mocht ook Bolingoli inrukken voor Vanaken. Dat leidde aanvankelijk tot veel Brugs balbezit - tot onvrede van het fluitende thuispubliek -, maar weinig kansen. Een afstandsschotje van Limbombe, ver naast, was het enige wapenfeit. Club gaf ruimte weg en moest dat op het uur ei zo na bekopen toen André Silva Benoît Poulain te snel af was. De bal kwam tot bij Torres die vanop enkele meters kon uithalen, Butelle hield Club Brugge recht met een voetreflex.

Casillas redt ultieme inzet van Pina

De tweede helft was wel hoopgevend voor blauw-zwart. De Brugse fans bleven ondanks de achterstand van katoen geven en Wesley kwam zowaar tot enkele halve kansjes. En een kwartier voor tijd was daar zowaar de verrijzenis van José Izquierdo, terug uit blessure. De Colombiaan zorgde bijna meteen voor opwinding, maar zijn knal zeilde over het doel van Casillas. Vijf minuten voor tijd had Club Brugge de verdiende gelijkmaker dan toch bijna te pakken. Dion Cools speelde Hans Vanaken vrij op rechts en die vond de inlopende Tomas Pina. De Spanjaard devieerde de voorzet prima richting verste hoek, maar Casillas schudde een uitstekende save uit zijn handschoenen.

Zo bleef Club Brugge steken in goede bedoelingen. De Belgische landskampioen kan al zeker niet meer overwinteren in de Champions League en heeft een klein mirakel nodig om dat nog te doen in de Europa League. De andere groepswedstrijd tussen Leicester en Kopenhagen eindigde immers op een gelijkspel, waardoor de Denen al vijf punten meer hebben dan blauw-zwart.

Meer sportnieuws