Spaanse gezinnen zeggen nee tegen huiswerk

Foto: ceapa

Spaanse gezinnen zeggen nee tegen huiswerk

Print

De Spaanse gezinnen hebben de oorlog verklaard aan de bergen huiswerk die hun kinderen meekrijgen. De huistaken zullen in november tijdens het weekend ‘gestaakt’ worden. Dat deelde de Koepel van Gezinnen met Kinderen aan Openbare Scholen (CEAPA) woensdag mee.

Doel van de campagne is de totale afschaffing van het huiswerk, zei CEAPA-voorzitter José LuisPazos. Als de protestactie geen effect heeft, wordt de staking in 2017 uitgebreid naar alle weekdagen.

Volgens een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) van 2012 hebben 15-jarigen in de OESO-lidstaten voor de invulling van hun huiswerk wekelijks gemiddeld 4,8 uur nodig. In België is dat 6,1 uur en in Spanje 6,5 uur. Volgens de CEAPA moeten Spaanse kinderen wekelijks vaak zelfs tien uur bezig zijn met huiswerk. Ook kinderen uit de lagere school krijgen vaak te veel huiswerk.

Het gezinsleven lijdt onder de toenemende druk van het volume huiswerk, ook in de weekends, aldus de CEAPA. Kinderen hebben nog maar zelden de tijd om te spelen, aldus de koepel, die over heel het land meer dan 12.000 ouderverenigingen vertegenwoordigt. Daarmee wordt in Spanje Artikel 31 van het VN-kinderrechtenverdrag geschonden, die kinderen recht op spel, rust, recreatie en creatieve activiteiten voorschrijft.

.

Nu in het nieuws