Prong, Exodus en Obituary in Trix (1/11): oudjes geven jonkies les

Foto: AMF

Prong, Exodus en Obituary in Trix (1/11): oudjes geven jonkies les

Print
Met Prong, Exodus en Obituary stonden dinsdagavond drie legendarische metalbands die al dertig jaar of meer op de teller hebben staan op het Trix-programma. Qua energie en verbetenheid gaven ze heel wat jongere bands een stevig lesje.

Toegegeven: sinds hij enkele jaren geleden in een troosteloze kleedkamer zijn ziel voor ons blootlegde, hebben we wel een boon voor Tommy Victor van Prong. Met die band effende hij begin jaren negentig de weg voor groepen als Korn, zonder er zelf veel vruchten van te plukken: rentenieren zit er niet in voor Victor. Dat heeft zeker in het verleden tot wat verbittering geleid, maar op het podium merk je daar nooit iets van: Victor geeft zich elk optreden de volle 100%. Ook in Trix, waar nummers als 'Beg To Differ' en 'Snap Your Fingers, Snap Your Neck' het publiek opgewarmd kregen voor de twee headliners van de avond.

Headliner 1: Exodus. Die groep kreeg een wedergeboorte in 2014, toen zanger Steve Souza terugkeerde naar de band. Tijdens de eerste concerten die festivalzomer was het nog wat zoeken, maar nu - twee jaar later - zijn zanger en band perfect op elkaar ingespeeld. We hoorden voorafgaandelijk aan dit concert veel goeds over recente Exodus-optredens, en kunnen na de passage in Trix enkel zeggen dat er geen woord van overdreven was: dit was een uur puur genieten van old school thrash, met een Souza in topvorm en een band die zeer strak klonk. De setlist was om duimen en vingers van af te likken: onder meer 'Piranha', 'The Toxic Waltz' en 'Strike Of The Beast' passeerden de revue. Het spelplezier spatte van het podium en sloeg over op het publiek. Een van de betere metalshows die we dit jaar hebben gezien.

Geen makkie voor headliner 2 om hierna te volgen. Obituary heeft net een uitstekende liveplaat uit - '10.000 Ways To Die' - die het beste deed vermoeden. De death metal-pioniers leverden in de zomer van 2015 ook een uitstekende show af op Antwerp Metal Fest. De verwachtingen lagen dus hoog, en werden ook ingelost, met een set die klassiekers als 'Chopped In Half' en 'Slowly We Rot' combineerde met een nieuw nummer als '10.000 Ways To Die' en de Celtic Frost-cover 'Dethroned Emperor'. Ook hier viel op: de spelvreugde, de energie en de 100% inzet. Mooi om te zien hoe het heilige vuur nog steeds brandt bij de oudjes Prong (30 jaar), Exodus (36 jaar) en Obituary (32 jaar). Jongere bands kunnen er een voorbeeld aan nemen.

.

Nu in het nieuws