"Beperkingen op persvrijheid in Turkije zijn alarmerend"

Foto: AFP

"Beperkingen op persvrijheid in Turkije zijn alarmerend"

Print

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de recente maatregelen van de Turkse overheid tegen de media "alarmerend" genoemd. Ze waarschuwde dat dit een "centrale rol" zou spelen in de onderhandelingen over de toetreding tot de Europese Unie waarvoor het land kandidaat is.

"Wat Turkije betreft, waar kostbare zaken als de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting voortdurend worden beperkt, is voor mij en de hele regering bijzonder alarmerend", verklaarde Merkel op een persconferentie in Berlijn.

De Turkse politie pakte maandag de hoofdredacteur en verscheidene journalisten van Turkije’s grootste oppositiekrant Cumhuriyet op. De pers heeft erg te lijden onder de zuiveringen die worden doorgevoerd sinds de mislukte putsch van juli.

De arrestaties kaderen in een onderzoek naar "terroristische activiteiten" in verband met de beweging van prediker Fethullah Gülen, die ervan beschuldigd wordt de mislukte putsch te hebben aangestuurd, en in verband met de Koerdisch Arbeiderspartij PKK.

Merkel noemde de arrestaties bij Cumhuriyet een "droevige evolutie". “De journalisten mogen zeker zijn van onze solidariteit", aldus Merkel. "En uiteraard speelt zo’n kwestie een centrale rol in de onderhandelingen voor de toetreding tot de Europese Unie", waarschuwde de bondskanselier.

.

Nu in het nieuws