Russische autoriteiten verzegelen kantoor van Amnesty zonder verklaring

Foto: REUTERS

Russische autoriteiten verzegelen kantoor van Amnesty zonder verklaring

Print

Het kantoor van Amnesty International in de Russische hoofdstad Moskou is woensdagochtend zonder verklaring verzegeld door de autoriteiten. “Onze werknemers hebben vanochtend rond 10 uur vastgesteld dat er zegels waren geplakt. We hebben daarover geen enkele kennisgeving gekregen en de verzegeling is in hun afwezigheid gebeurd”, zegt de mensenrechtenorganisatie.

Amnesty International huist al twintig jaar in zijn kantoor in Moskou, het enige dat de ngo heeft in Rusland. Woensdag werden de lokalen plots verzegeld: de sloten werden vervangen en de elektriciteit werd afgesloten. “Al onze spullen, onze computers en onze documenten bevinden zich nu achter gesloten deuren”, klinkt het.

Op de zegels, waarvan Amnesty foto’s publiceerde op sociale media, staat dat de lokalen het bezit zijn van de Russische Federatie en dat Amnesty contact moet opnemen met het bestuur van Moskou voor meer informatie. Er wordt ook een telefoonnummer vermeld, maar daar wordt niet opgenomen, geeft Amnesty aan.

In Rusland werd in mei van dit jaar een wet goedgekeurd tegen “ongewenste organisaties”. Die laat de autoriteiten toe om internationale ngo’s die een “gevaar zijn voor de nationale veiligheid” zonder waarschuwing op een zwarte lijst zetten, waardoor ze opgedoekt kunnen worden en hun bankrekeningen kunnen worden afgesloten.

.

Nu in het nieuws