Demonstranten eisen ontslag van president Zuma

Print

Duizenden demonstranten hebben in Zuid-Afrika het aftreden van president Jacob Zuma geëist wegens aanhoudende beschuldigingen van corruptie tegen hem.

.

Met slogans als “Genoeg” en “Ter verdediging van de democratie” stapten aanhangers van de oppositie woensdag naar de regeringszetel in Pretoria. Ook vooraanstaande geestelijken, zakenlui en enkele oudgedienden van de regeringspartij ANC hadden kort daarvoor Zuma opgeroepen af te treden, aldus de media. De schandalen waarbij hij betrokken is, berokkenen volgens hen schade aan de democratie in Zuid-Afrika. De veiligheidstroepen zetten tegen een aantal demonstranten van de links populistische partij EFF het waterkanon in en vuurden ook rubberkogels af, aldus de nieuwszender eNCA.

Zuma moet zich al geruime tijd verdedigen tegen beschuldigingen van corruptie. Zo zou hij volgens tegenstanders een bevriende zakenfamilie opdrachten toegeschoven hebben. Ook zou hij de familie Gupta beïnvloeding toegestaan hebben bij de benoeming van ministerposten. Zuma probeerde zelfs de publicatie van een onafhankelijk onderzoeksrapport via de gerechtelijke weg tegen te houden.

.

Nu in het nieuws