Celstraffen tot zeven jaar voor drugsbende rond bakkerij Borgerhout

Print
Borgerhout -

In het dossier rond de bakkerij Z. uit Borgerhout heeft de Antwerpse correctionele rechtbank straffen uitgesproken tot zeven jaar cel en 30.000 euro boete. In totaal stonden ruim twintig personen terecht die betrokken waren bij een omvangrijke cocaïnesmokkel via de Antwerpse haven.

De rechtzaak draaide rond de invoer van 868 kg cocaïne via containers in de haven in de periode september 2012 en mei 2013. Daarbij waren onder meer een bakker, drie havenarbeiders en een Brusselse speurder betrokken.

De smokkel op aansporing van Zuid-Amerikaanse en Nederlandse opdrachtgevers werd ontdekt nadat documenten over containers werden gevonden bij een huiszoeking tijdens een ander onderzoek. Er werden onder meer telefoontaps en observaties uitgevoerd, die twee ploegen van uithalers van de drugs in beeld brachten.

Bakkerij

Het openbaar ministerie had straffen tot tien jaar cel gevorderd. Ook al ging de rechtbank daar niet op in, toch werd collectief voor bijna 100 jaar aan effectieve celstraffen uitgesproken.

Twee duo’s, de broers Khalid en Abdoul Z., en de broers Anass en Mohamed Z., bekend van een Marokkaanse bakkerij in de Borgerhoutse Sergeyselstraat, begeleidden anderen om drugs uit de containers te halen. Zij kregen respectievelijk zes, vijf, zeven en zes jaar effectieve celstraf, met geldboetes tussen 3.000 en 5.000 euro.

Een koeltechnieker, Rachid H., die als koeltechnieker in de haven containers kon opzoeken in het computersysteem en die als enige tot bekentenissen overging, kreeg eveneens een zware straf van zeven jaar.

Ook een speurder van de gerechtelijke politie uit Asse stond terecht. Abdeltif C. kreeg drie jaar effectief en een boete van 3.000 euro opgelegd. Hij had cocaïne bij Anass gekocht en hem informatie doorgespeeld.

De overige beklaagden kregen vooral straffen tussen 2 en 5 jaar en geldboetes van 2.000 tot 3.000 euro.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio