Eerste sneeuw op komst

Foto: Phil Nijhuis

Eerste sneeuw op komst

Print

Van het zomeruur namen we afgelopen weekend al afscheid, vandaag zeggen we de warme temperaturen adieu. “De eerste helft van november lijkt koud te zullen verlopen”, zegt weerman David Dehenauw. “In de Ardennen dalen de ­temperaturen vanaf dit weekend zelfs genoeg om er ’s nachts de eerste sneeuw te zien vallen. Al blijft die niet lang liggen.”

In Vlaanderen is het nog niet zover. “Wat niet wegneemt dat de temperaturen ook hier een duik nemen”, zegt ­Dehenauw. “Dit weekend halen we in Vlaanderen maar 7 à 8 graden. Halfweg volgende week doen we er nog een graad van af. Dan is ook de eerste nachtvorst bij ons mogelijk.”

Het volledige KMI-weerbericht:

Vandaag is het vrij fris met afwisselend wolkenvelden en opklaringen, zelfs brede opklaringen in de streken nabij de Franse grens. Er kunnen enkele buien vallen, vooral in het noorden en oosten van het land. De temperaturen stijgen tot niet veel hoger dan 7 graden op de Ardense hoogten en 11 of 12 graden in de kuststreek en het westen van het land. De wind waait meestal matig, aan zee soms vrij krachtig, uit noordwest. In de kuststreek zijn windstoten tot 50 km/h mogelijk.

Vannacht wordt het vrij koud met in het binnenland brede opklaringen. Buien over de Noordzee kunnen altijd de kuststreek en het noordwesten van het land bereiken maar elders blijft het droog. In de Ardennen is er kans op lage bewolking. De minima schommelen tussen 2 en 4 graden ten zuiden van Samber en Maas, tussen 4 en 7 graden elders in het binnenland en rond 8 graden aan de kust. De wind wordt zwak uit westelijke of veranderlijke richtingen.

Donderdag blijft het op meeste plaatsen droog met een bewolkte perioden en opklaringen. In Hoog-België begint de dag grijs met laaghangende bewolking en mist die maar langzaam verdwijnt. De maxima liggen tussen 5 à 6 graden in Hoog-België en 11 of 12 graden aan de kust. De wind waait zwak tot matig uit west tot zuidwest.

Vrijdag wordt het, op de nadering van een Britse storing, in het westen overwegend zwaarbewolkt met kans op buien. Elders is het droog en wisselend bewolkt. In de late namiddag of avond trekt de storing het land in met regen en buien. De maxima liggen tussen 6 graden in Hoog-België en 10 graden aan de kust. Er waait een matige wind uit zuid tot zuidwest.

Zaterdag wordt het, onder impuls van een depressie boven de Noordzee, wisselvallig. In het zuidoosten is het overwegend zwaarbewolkt met buien of langdurige perioden van regen. Elders is het overdag overwegend droog met opklaringen. Op het eind van de dag vergroot de kans op buien. De maxima liggen tussen 6 en 10 graden bij een matige, overwegend westelijke, wind. Aan de kust wordt de wind vrij krachtig uit west tot noordwest.

Zondag en begin volgende week blijft het, met depressiekernen in onze buurt, al bij al wisselvallig met vooral richting kust kans op buien. In het binnenland is het de meeste tijd droog met opklaringen. Het wordt nog frisser met maxima van 3 tot 8 graden, en tijdens nachtelijke opklaringen kan het begin volgende week gaan vriezen in het binnenland. De eventuele buien in Hoog-België vallen onder de vorm van (smeltende) sneeuw.

.

Nu in het nieuws