© EPA

Syrische president Assad wil zeker tot 2021 aan de macht blijven

De Syrische president Bashar al-Assad wil, ongeacht het feit dat in zijn land al vijf jaar een verwoestende burgeroorlog woedt, zeker tot op het einde van zijn derde ambtstermijn in 2021 aan de macht blijven. Dat heeft hij gezegd tijdens een interview, waarover de Amerikaanse krant New York Times woensdag bericht. De president zal bovendien geen politieke veranderen doorvoeren voordat de oorlog beëindigd is.

Assad, die tijdens het interview “zelfzeker en vriendelijk” was, ziet de Verenigde Staten als drijvende kracht achter de bloedige gebeurtenissen in Syrië. De Verenigde Staten ondersteunen volgens hem zowel terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) als de andere extremistische militanten.

De beschuldigingen van oorlogsmisdaden voor het regime noemt Assad bovendien vals of politiek gemotiveerd. “Hoewel er duizenden Syriërs gedood worden door de terroristen, spreekt niemand over oorlogsmisdaden door zijn tegenstanders”, aldus de president.

“Ik ben slechts een krantenkop, de slechte president, de slechterik, die de goeden vermoordt”, aldus de president. “Jullie kennen dat verhaal. De echte reden is dat ze de regering willen omverwerpen. Deze regering beantwoordt niet aan de criteria van de Verenigde Staten.”

“Geen marionettenstaat”

Toch wordt ondertussen opnieuw een dialoog gevoerd “via verschillende kanalen”, zelfs met de Verenigde Staten. “Dat betekent echter niet dat we onze soevereiniteit opgeven of Syrië in een marionettenstaat veranderen”, aldus de president, die toevoegt dat de sociale structuur van Syrië “veel sterker is” dan voor het uitbreken van de burgeroorlog.

Assad kan naar eigen zeggen, ondanks de enorme internationale druk, aan de macht blijven door een sterke steun binnen het Syrische politieke veld. Daartoe behoren ook tegenstanders van zijn beleid of van zijn Baath-partij, omdat ze schrik hebben voor de alternatieven moest zijn regime ineenstorten. “Ze hebben de waarde van de staat ontdekt”, aldus de president.

Nu in het nieuws