© AFP

Zuid-Koreaanse presidente ontslaat eerste minister

De Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-Hye, die verwikkeld is een politiek schandaal rond haar boezemvriendin Choi Soon-Sil, heeft haar eerste minister ontslagen. Dat meldt de woordvoerder van het presidentschap. De presidente wil, om de gemoederen te bedaren, een kabinet van nationale eenheid vormen zonder politieke kleur.

Premier Hwang Kyo-Ahn werd uit zijn functie ontheven “vanwege de huidige situatie”, aldus woordvoerder Jung Youn-Kuk, die toevoegt dat ook de minister van Financiën en die van Openbare Veiligheid werden ontslagen. De vroegere raadgever van ex-president Roh Moo-Hyun werd benoemd tot de nieuwe regeringsleider, de voorzitter van de Financiële commissie van het parlement als nieuwe minister van Financiën. Het parlement moet nog stemmen over de benoemingen.

© AFP

Park gaf toe sinds haar aantreden in 2013 regelmatig raad te hebben gevraagd aan Choi, en haar bijvoorbeeld op voorhand haar toespraken te hebben voorgelegd. Momenteel wordt onderzocht of de 60-jarige Choi in beschuldiging moet worden gesteld van corruptie en het uitoefenen van ongeoorloofde invloed. Zo zou ze gebruik hebben gemaakt van haar informatie om grote bedrijven zoals Samsung af te persen en druk hebben uitgeoefend om grote bedragen te storten aan stichtingen die ze zelf had opgericht.

Volgens een peiling die dinsdag werd gepubliceerd, wil 67 procent van de Zuid-Koreanen het ontslag van de presidente vanwege het schandaal.

© AP