© M HKA

Videokunstenares brengt toverlantaarn weer tot leven

Videokunstenares Sarah Vanagt stelde op verzoek van het M HKA en de Universiteit Antwerpen een expositie samen over de toverlantaarn, de verre voorloper van de moderne bioscoop.

koen de beuckeleer

Lang voor de gebroeders Lumière was er al sprake van visuele technologie. Zo zorgde de toverlantaarn of laterna magica voor heel wat boeiende momenten. “Zeker in de negentiende eeuw was de lantaarn immens populair”, zegt videokunstenares Sarah­ Vanagt. “Met de nieuwe uitvinding projecteerde men doorzichtige afbeeldingen op glasplaten op de muren van theaters, scholen en in huiselijke kring. En rondtrekkende showmannen met lantaarns op hun rug gaven zelfs publieke ­lantaarnvertoningen op kermissen.”

Vanagt opende zopas een ­tentoonstelling over de tover­lantaarns in het M HKA. Dat deed ze op uitdrukkelijke uitnodiging van de onderzoeksgroep Visual Poetics van de Universiteit ­Antwerpen, die rond hetzelfde thema’s workshops organiseert. In de installatie Schijnvis/Showfish/Poisson Brillant verbindt de videokunstenares haar belangstelling voor optica, microscopie en de ontstaansgeschiedenis van het bewegende beeld.

Viseitjes en snorharen

“Aan de hand van enkele vis­eitjes, de snorharen van een poes en een stukje koperpapier tracht Vanagt de vroegste microscopische beelden opnieuw op te roepen. “We nodigden de kunstenares uit om de lantaarns uit de ­Vrielynckcollectie als uitgangspunt te nemen voor haar werk”, zegt professor Kurt Vanhoutte van de Universiteit Antwerpen. “Die collectie bevat onder meer een verzameling antieke filmcamera’s, projectoren en optisch speelgoed, en is sinds 2003 in het beheer van het M HKA.”

Schijnvis/Showfish/Poisson Brillant loopt tot en met 13 november in het M HKA, Leuvenstraat 32, Antwerpen.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio