© Photo News

Geen sprake van meerwaardebelasting in nota Van Overtveldt

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) diende vlak voor het weekend een beleidsnota in die onder andere de vennootschapsbelasting en het Open VLD-voorstel voor het mobiliseren van spaargeld bevat. Opmerkelijk: over de meerwaardebelasting wordt met geen woord gerept, zo schrijven De Standaard, Le Soir en La Libre Belgique.

“Er is nog een studie besteld bij de Nationale Bank. Die wachten wij nog af”, reageert Kris Peeters (CD&V), die de meerwaardebelasting tijdens de begrotingsgesprekken als absolute must op tafel legde en zelfs tijdens een nacht onderhandelen niet terugkeerde omdat het voorstel op de helling stond. “Onze standpunten blijven ongewijzigd, maar ik ben er gerust in. Deze nota is misschien opgemaakt voor de begrotingsgesprekken”, aldus Peeters aan De Standaard.

“Wij zijn voorstander van het opstellen van een inventaris van de al bestaande belastingen op kapitaal. (...) We moeten analyseren of het, zoals bij de vennootschapsbelasting, mogelijk is om zaken te vereenvoudigen. Een meerwaardebelasting invoeren zonder de gevolgen voor de spaarders, beleggers en bedrijven te meten is niet goed”, zo zegt het kabinet-Van Overtveldt aan La La Libre Belgique.

Groen-fractieleider Kristof Calvo kan de afwezigheid van een passage over het belasten van grote vermogens allerminst appreciëren. Hij spreekt over “het begin van de begrafenis van de bijdrage van grote vermogens” en stelt dat “Van Overtveldt niet bijster veel moeite doet om te verbergen dat hij er geen zin in heeft”.