FBI maakt oud onderzoek naar Bill Clinton openbaar

Bill Clinton tijdens de campagne voor zijn vrouw Hillary. Foto: AFP

FBI maakt oud onderzoek naar Bill Clinton openbaar

Print

De federale Amerikaanse politie heeft een oud onderzoeksrapport publiek gemaakt over de amnestie die Bill Clinton verleende aan grondstoffenhandelaar Marc Rich.

OVERZICHT. Alles wat je moet weten over de Amerikaanse verkiezingen

Het rapport van 129 pagina’s over het onderzoek dat in 2005 werd afgerond werd dinsdag via de Twitteraccount van een administratieve dienst van de FBI online gezet, die publiek gemaakte documenten bewaart in het kader van de Freedom of Information Act (FOIA).

De publicatie van het afgesloten onderzoek naar de echtgenoot van Hillary Clinton en vooral de timing ervan riep onmiddellijk vragen op. “Zonder een deadline voor de FOIA is dit heel vreemd. Zal de FBI ook documenten over Trumps vastgoeddiscriminatie in de jaren 70 publiceren?”, reageerde Brian Fallon, de woordvoerder van Clinton.

Op 20 januari 2001, op de eerste dag van zijn presidentschap, verleende Bill Clinton amnestie aan een aantal personen, waaronder de intussen overleden Marc Rich, een handelaar in grondstoffen die bekend stond om zijn dubieuze contacten en transacties.

FBI maakt oud onderzoek naar Bill Clinton openbaar
Marc Rich en zijn toenmalige vrouw Gisela in 2000. Rich overleed drie jaar geleden. Foto: AP

Clinton Foundation

Toen er een aanhoudingsbevel voor hem werd uitgevaardigd omwille van fiscale fraude, vluchtte Rich naar Zwitserland.

Zijn ex-vrouw Denise had financiële steun verleend aan de Democraten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen en gaf ook geld aan het fonds dat later de Clinton Foundation zou worden.

De huidige baas van de FBI, James Coney, startte eind jaren 80 begin jaren 90 als openbaar aanklager een zaak tegen Marc Rich, en onderzocht ook de omstreden amnestieën die Clinton verleende.