Antwerps filmbedrijf sleurt 1.200 kmo’s mee in zijn val

Robert De Niro en John Travoltya in de film Killing Season, die mee gefinancierd werd met geld dat de Antwerpse filmproducent Corsan via de tax shelter kreeg van Vlaamse kmo’s. Foto: RR

Antwerps filmbedrijf sleurt 1.200 kmo’s mee in zijn val

Print

1.200 kleine ondernemers en uitoefenaars van vrije beroepen dreigen elk 50.000 tot zelfs 4 miljoen euro te verliezen, omdat ze via de tax shelter in de Antwerpse filmproducent Corsan hebben geïnvesteerd.

Corsan zit al een tijd in slechte papieren en kreeg bescherming tegen zijn schuldeisers. Maar de rechtbank van koophandel heeft het herstelplan van Corsan nu afgewimpeld, waardoor het bedrijf dicht bij een faillissement staat. In totaal zou Corsan nog 200 miljoen euro aan gedupeerden moeten uitbetalen.

1.200 kmo’s hebben veel geld in de films van Corsan geïnvesteerd via de tax shelter. Dat is een systeem waarbij de federale overheid een fikse belastingvermindering geeft aan bedrijven die geld investeren in Belgische films. Maar bij Corsan ging het mis, omdat de fiscus geen fiscaal attest heeft afgeleverd voor meerdere films die Corsan heeft gemaakt. Corsan zou het geld van de tax shelter niet volgens de regels hebben gebruikt, waardoor de investeerders ook geen fiscaal attest krijgen.

“Ik verlies in het slechtste geval 90.000 euro”, zegt een kleine ondernemer uit Antwerpen. “En dat terwijl de fiscus de tax shelter heeft voorgesteld als een veilige belegging, en het fiscale attest als een kapitaalgarantie promoot.”

Fiscaal expert Michel Maus zegt dat bedrijven beter beschermd moeten worden tegen wanpraktijken van filmproducenten.

.

Nu in het nieuws