Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© BELGA

VeldrijdenProfs - Daan Soete probeert zich vanuit de achtergrond op te werken bij de profs

“Het verschil met de beloften is groot”

De overstap van de beloften naar profs verloopt niet zonder slag of stoot. Vraag het maar aan Daan Soete. Een jaar geleden altijd aan het front, dit seizoen op de achtergrond. Zijn 14de plaats in de Koppenbergcross was een mooie opsteker. “Het verschil met de beloften is heel groot”, stelde Soete de voorbije maanden vast.

Diep over zijn stuur gebogen, zwaar nahijgend en starend in het ijle: Daan Soete was diep gegaan in de Koppenbergcross. Gelukkig leverde het ook iets op: 14de, net voor Mathieu Van der Poel. En bovendien zijn beste uitslag in een klassementscross dit seizoen. Je kan met een slechter gevoel naar huis rijden.

“Wat een zware cross”, pufte Soete. “Er zat niets anders op dan mijn eigen tempo rijden. Een versnelling plaatsen, dat lukte me niet. Uiteindelijk kan ik best wel tevreden zijn met die 14de plaats.”

“Ik blik ook met een tevreden gevoel terug op mijn eerste maanden. In het begin had ik wat pech door een valpartij in Las Vegas. Die heeft me achteraf nog wat rugklachten bezorgd. De voorbije weken kwam ik er echter stilaan door, maar het verschil tussen de beloften en de profs is heel groot. Als je bij de beloften een slechte dag hebt, dan word je nog vijfde, bij de profs kom je er dan niet aan te pas.”

Soete trekt zich op aan zijn recente resultaten. Zo werd hij zevende in de Berencross in Meulebeke en vierde in Contern, een B-wedstrijd in Luxemburg die gewonnen werd door Michaël Van-thourenhout. In de wereldbekers heeft Soete het moeilijker om zich in de kijker te rijden.

“In Valkenburg reed ik nochtans goed, maar omdat ik als eerstejaarsprof nog niet veel punten heb, moet ik helemaal achterin starten. En met die 14de plaats op de Koppenberg scoor ik maar twee punten. Misschien moet ik mijn programma aanpassen en enkele wedstrijden in het buitenland aan mijn agenda toevoegen.”

Zondag start Soete in Ruddervoorde. Achter zijn deelname in Sint-Niklaas staat nog een vraagteken. “Vorig jaar heb ik er nog gewonnen bij de beloften”, herinnert Soete zich. “Ik hou er dus wel een goed gevoel aan over. Misschien pak ik die cross er nog wel bij.”