Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© basp

Achtkamp van Brasschaat200 m en verspringen

Brasschatenaar Joren Hendrikx blijft onoverwinnelijk op de 200 m en het verspringen: “Ik droom van het record van Dirk Vermeiren”

Joren Hendrikx heeft in de Achtkamp van Brasschaat voor het zevende jaar op rij de 200 m en het verspringen gewonnen. De Brasschatenaar wordt ook de nieuwe leider in de stand.

Met een sprong van 6m91 was Hendrikx oppermachtig in de zandbak. De broers Stef Vanhaeren (6m38) en Tim Vanhaeren (6m18) mochten naast hem op het podium. De 200 m leverde exact hetzelfde podium op. Hendrikx knalde naar 22”79. Stef (23”24) en Tim (23”52) eindigden op respectabele afstand.

“Ik verzuurde compleet in de 200 m, maar de tijd viel nog mee. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat Stef sneller zou zijn”, vertelde Hendrikx.

Zijn winnende tijd was een pak trager dan de lage 22’ers die hij de afgelopen jaren uit zijn spikes schudde. “Het Achtkamprecord op de 200 m (21”97, red.) verbeteren zal me wellicht niet meer lukken. In het verleden heb ik de kansen gehad, maar het lukte vaak net niet. De motivatie is nu ook minder dan vroeger.”

De 32-jarige Brasschatenaar heeft nog wel andere records in gedachten. “Als ik over twee weken het kogelstoten win, is dat mijn 25ste proefoverwinning in totaal. Dan kom ik dicht in de buurt van het record van Dirk Vermeiren.”

Ex-profatleet Stef Vanhaeren is bij zijn debuut intussen bezig aan een degelijke Achtkamp.

“Vooraf wist ik dat de 200 m niet zo simpel zou zijn. De laatste tijd heb ik te veel op de fiets gezeten, waardoor mijn beenspieren het spurten wat verleerd zijn. De 200m was wel de meest confronterende proef”, vond de ex-400m-hordeloper die ooit nog 21”63 klokte. In het klassement moet Vanhaeren normaal gezien ver komen. “Ik heb in mijn hoofd om op iedere proef de top tien te halen. Als dat lukt, doe ik automatisch mee voor het klassement. Ik kijk heel hard uit naar de tijdrit van volgende zondag. Al heb ik totaal geen idee wat ik ervan mag verwachten. Maar ik amuseer me wel in de Achtkamp.”

Van Aelst kent offday

Favoriet voor de eindzege Stefan Van Aelst staat na drie proeven pas zesde. Vooral in het verspringen, waar hij zestiende werd met 5m44, liet de titelverdediger kostbare punten liggen.

“Een offday”, baalde hij. “Vorig jaar sprong ik een stuk verder. Zestiende in het verspringen is niet goed. Ik heb vooral de schade moeten beperken. Ik hoop dat ik op de 6,5 km tijdrit terrein kan goedmaken. Alles ligt nog open. De fietsproeven en het kogelstoten zullen nog heel veel bepalen.”

Bij de vrouwen won Lauranne Pauwels de 200 m (26”45) en het verspringen (5m04), zij is ook de nieuwe leidster.