© BELGA

Sperperiode voor solden mogelijk afgeschaft: “Nu al massaal omzeild”

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil de sperperiode voor de solden afschaffen, omdat die in strijd is met de Europese regels. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws maandag.

Het is niet duidelijk wanneer de afschaffing een feit zal zijn. Tijdens de sperperiode is reclame voor prijsverlagingen verboden, zodat consumenten kunnen nagaan of er in de solden effectief minder gevraagd wordt voor een product.

“In strijd met Europese regels”

Bovendien worden zo kleine winkels beschermd, die de promoacties van de ketens niet kunnen volgen. Als de solden beginnen, komt iedereen gelijk aan de start. Maar Europa heeft inmiddels eigen wetten voor consumentenbescherming en handelspraktijken, en verbiedt lidstaten om andere regels af te dwingen.

“De sperperiode wordt nu ook al massaal omzeild”, zegt Peeters’ woordvoerder. Want fluistersolden, ofwel kortingen die niet uitdrukkelijk worden meegedeeld, en koppelverkoop mogen wél in die periode. Ook op braderieën zijn dan promoties toegestaan.

“Kleine detailhandel beschermen”

Toch wil de ondernemersvereniging Unizo het systeem niet zomaar overboord gooien. “We overleggen met het kabinet-Peeters over hoe we de kleine detailhandel toch kunnen beschermen”, zegt woordvoerder Filip Horemans. Unizo denkt aan een streng toezicht op verkoop met verlies, wat enkel in de officiële solden mag, en duidelijke regels over prijsaanduidingen.