© EPA

© EPA

1 / 2

Duizenden rouwenden brengen laatste groet aan Thaise koning Bhumibol

Duizenden rouwenden hebben zaterdag in Bangkok een laatste groet gebracht aan de overleden Thaise koning Bhumibol Adulyadej, die opgebaard ligt in het koninklijk paleis. Sommige mensen legden honderden kilometers af om in Bangkok te geraken. Velen brachten de nacht buiten door, voor de poorten van het paleis.

adm

De op 13 oktober overleden koning wordt door vele Thai beschouwd als een halfgod. De 88-jarige Bhumibol regeerde zo’n 70 jaar.

Zaterdag mogen zo’n 10.000 mensen de troonzaal van het koninklijk paleis binnen, om een laatste groet te brengen aan de koning. De regels zijn strikt: zwarte kleding is verplicht en de vrouwen moeten een lange jurk en gesloten schoenen dragen.

Velen kwamen vanuit het binnenland naar de hoofdstad. De regerende junta had gratis bussen en treinen ingelegd. In het park rond het koninklijk paleis werden tenten opgesteld.

De koning zal worden gecremeerd, maar dat zou pas ten vroegste binnen een jaar plaatsvinden. Nadien volgt dan de kroning van kroonprins Maha Vajiralongkorn.