© Joren De Weerdt

Vlaamse zanger na hartoperatie: “Ik relativeer nu veel meer”

Zanger Marc Dex (73) uit Oud-Turnhout blaakt ondertussen opnieuw van gezondheid, na zijn zware hartoperatie deze zomer. CittA ging met hem op stap langs vijf locaties die hem na aan het hart liggen.

Marc neemt CittA mee naar het algemeen ziekenhuis van Turnhout, afdeling Sint-Jozef. “Hier kom ik tegenwoordig drie keer per week op de dienst revalidatie. In juli onderging ik een zware hartoperatie. Het medisch personeel van Sint-Jozef ben ik ontzettend dankbaar voor de professionele zorgen.”

Begin jaren 90 kreeg Dex een klein infarct, sindsdien gaat hij halfjaarlijks op controle bij de cardioloog. “De vorige keer kreeg ik tijdens de fietsproef te horen dat ik een vernauwing had aan de linkerkroonslagader. Overbruggingen waren de enige optie. Het ging snel. Enkele dagen later lag ik in UZ Gasthuisberg in Leuven. Mijn agenda voor juli en augustus werd volledig leeggemaakt. Voor het eerst in mijn carrière.”

De ingreep veranderde zijn leven. “Ik voelde me goed. Ik wandel, fiets en zwem omdat bewegen belangrijk is. Toch toont dit voorval aan hoe broos ons leven is. Het veranderde mijn kijk op de dingen. Ik relativeer veel meer en focus me op de essentie. Het is alsof ik sinds mijn operatie bewuster leef. Zo geniet ik meer van mooie dingen rondom mij. Het is gek dat een mens op reis vaak musea bezoekt, maar de schoonheid onder zijn eigen neus niet opmerkt."

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio