© Brummo

© Brummo

1 / 2

Verkaveling met 100 woningen op komst aan 'put van Hombeek'

De aanvraag voor een nieuwe verkaveling met bijna honderd woningen aan de Eglegemvijver in Hombeek (Mechelen) is goedgekeurd. De projectontwikkelaar wil in ‘De Bergen’ vooral gezinswoningen bouwen. Daar is grote vraag naar in de streek.

Sven Van Haezendonck

De plannen voor de nieuwe woonwijk in het gebied tussen de Zemstseweg en de ‘put van Hombeek’ bestaan al enkele jaren. Brummo nv uit Sint-Martens-Latem diende al in de zomer van 2014 een aanvraag in om de vijf hectare braakliggende grond te mogen ontwikkelen. Omdat het om een woonuitbreidingsgebied gaat, moest de projectontwikkelaar daarvoor een principieel akkoord krijgen van de provincie Antwerpen.

Na het inwinnen van advies bij de stad heeft de bestendige deputatie begin 2015 het licht op groen gezet voor ‘De Bergen’. Aanvankelijk was er sprake van 120 tot 140 woningen. “Maar dat aantal is op onze vraag teruggebracht. Wij wilden een iets minder dichte bebouwing”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Greet Geypen (Open Vld).

Deze week heeft de gemeenteraad het rooilijn- en innemingsplan definitief vastgesteld, net als de wegen die nodig zijn om de verkaveling te ontsluiten. “Dat willen wij doen via een nieuwe weg die uitgeeft op de Zemstseweg, zodat er geen verkeer meer langs de vijver moet. Ook niet dat voor de hockey- en tennisclub”, legt Geypen uit.

Eind 2017 starten

Brummo nv maakt haar plannen nu publiek bekend. Dat geeft mensen nog de kans om beroep aan te tekenen. “In het voorjaar van 2017 willen wij onze bouwaanvraag indienen. Eind 2017 of begin 2018 hopen we dan te starten met de realisatie”, vertelt bestuurder Bart Dierick van Brummo.

Het aangepaste woonproject gaat uit van 99 woongelegenheden. De grootste brok is bestemd voor 71 bouwpercelen. Daarop kunnen toekomstige bewoners een open of halfopen bebouwing realiseren. “En er zijn nog een paar kavels voor gesloten bebouwing beschikbaar”, geeft Dierick aan.

“Naar kavels voor een open of een halfopen bebouwing is grote vraag in onze stad, maar door de schaarse ruimte is dat niet evident. Daardoor trekken jonge gezinnen nog vaak richting Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver en Zemst”, stelt schepen Geypen.

Groene ruimte

Op de vijf hectare grote site is er ook ruimte voor twee woonblokken met in totaal 28 luxeappartementen. Die zullen gericht zijn naar het water. “Tussen de vijver en de appartementen komt er een park. Een ander stuk groene zone houden wij zelf in eigendom. Daar kan de naburige school De Esdoorn gebruik van maken en buiten de schooluren de buurt”, zegt Bart Dierick.

Voor de nieuwbouw Chiro Hoje op de site maakt de stad overigens een investeringssubsidie vrij van 250.000 euro.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio