© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

1 / 6

Prinses Astrid maakt heropstart van kernreactor mee

In Mol is vrijdagochtend de kernreactor BR2 heropgestart. Ook prinses Astrid was aanwezig. BR2 of Belgian Reactor 2 is een van de meest krachtige onderzoeksreactoren ter wereld. Hij heeft een vermogen van 125 MW.

JaTi

De Belgian Rector 2 werd voor het eerst begin jaren zestig opgestart. Hij produceert geen elektriciteit zoals bijvoorbeeld de reactoren in Doel of Tihange, maar wordt gebruikt om een aanzienlijk deel van alle medische radio-isotopen wereldwijd te maken voor de diagnose en behandeling van kanker. Met in totaal zowat honderd personeelsleden wordt de reactor ook ingezet voor stralingstests - zoals op het staal uit de scheurtjesreactoren - of het halfgeleidend maken van silicium, wat nuttig is om grotere windturbines of efficiëntere zonnepanelen te produceren.

In februari vorig jaar werd de reactor voor zestien maanden stilgelegd. "Uit een tienjaarlijkse analyse kwam een reeks te nemen maatregelen naar voor. De inwendige berylliumkern vervangen was een van de hoofdzaken. Door bestraling is er een gebruiksduurlimiet. Die zou pas in 2020-2021 worden bereikt, maar we wilden niet midden in een vergunningsperiode stoppen", zegt reactormanager Steven Van Dyck.

Tegelijkertijd met de reactorkern werden ook verschillende systemen zoals de elektronica en de motoren aangepast en gemoderniseerd. De meeste en belangrijkste punten zijn volgens Van Dyck nu opgelost door de werken, die zo'n 40 miljoen euro hebben gekost. De reactor, die op 19 juli al werd heropgestart, kan nu minimaal voor tien jaar voort.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio