© Marc Aerts

Tot twaalf jaar cel voor reeks overvallen bij onder meer Aldi, Blokker en Kruidvat

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft acht leden van een jongerenbende veroordeeld tot celstraffen van acht tot twaalf jaar voor elf gewapende overvallen op supermarkten en winkels. Een negende beklaagde werd vrijgesproken. De prille twintigers moeten aan twintig burgerlijke partijen een totale schadevergoeding van 73.500 euro betalen.

De bende was actief tussen februari en mei 2015 en sloeg toe in Aldi-filialen in Schilde, Deurne en Lede, Blokker-winkels in Deurne, Zandhoven en Boom, een Carrefour in Deurne, een Kruidvat in Deurne, de McDonald's van Wijnegem, een krantenwinkel in Berchem en een kapsalon in Antwerpen.

De beklaagden pleegden de overvallen in wisselende samenstelling. Ze bedreigden het personeel met een mes of vuurwapen en eisten de inhoud van de kassa of de kluis. Als vluchtvoertuig gebruikten ze gehuurde of gestolen wagens die ze van gestolen nummerplaten voorzagen.

Via het trackingsysteem in de huurwagens kon de politie hen aan verschillende feiten linken. Bilal E.K. (21) speelde een hoofdrol. Hij werd voor 21 feiten veroordeeld en was dus bij bijna elke overval en diefstal betrokken. Een aantal feiten gaf hij toe, andere ontkende hij dan weer. De twintiger werd in februari 2016 onder elektronisch toezicht geplaatst, maar knipte een maand later al zijn enkelband door omdat hij geen zin had om naar de raadkamer te gaan.

Zijn enkelband werd in de brievenbus van de gevangenis gedeponeerd. Bilal E.K. was met deze overvallen niet aan zijn proefstuk toe. Het hof van beroep had hem in april 2014 al veroordeeld tot veertig maanden cel, waarvan twee jaar effectief, voor gelijkaardige feiten. Ook andere leden van de bende kwamen al eerder met het gerecht in aanraking.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio