© Patrick Hattori

Woningen en winkels gepland op site leegstaande Carrefour

Ruim vijf jaar na de sluiting van de Carrefour in Mechelen-Noord lopen nog steeds onderhandelingen voor de herbestemming van de site. Naast de winkels omvat het project voor de Dijlepoort ook tientallen woongelegenheden en een groenzone.

Sven Van Haezendonck

Sinds de sluiting ligt de voormalige supermarkt in het binnengebied tussen de Oscar Van Kesbeeck- en de Maurits Sabbestraat er verkommerd bij. “Buurtbewoners en handelaars wensen dat dit pand opnieuw een invulling krijgt. Ze voelen er zich ’s avonds onveilig wanneer ze de parking op moeten, want die is niet verlicht”, zegt gemeenteraadslid Catherine François (Vlaams Belang).

Zij kaartte het leegstandsdossier dinsdagavond nog eens aan tijdens de gemeenteraad. “De buurt verlangt naar een nieuwe bestemming zodat ze weer leeft en veilig is”, stelt François. “Het is nog steeds de bedoeling om op deze site een stadsvernieuwingsproject te realiseren”, reageert burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Aanvankelijk had de Vennootschap Pans uit Roeselare, een onderdeel van Vabeld, plannen om de voormalige Carrefour te renoveren. “Maar wij zien meer potentieel in deze site. Daaruit is het project Dijlepoort ontstaan”, legt de burgemeester uit.

"Gesprekken met eigenaars"

Naast de bestaande retail met kledingketen C&A en dierenspeciaalzaak Tom & Co en nieuwe winkels ziet de stad in het binnengebied ruimte voor woongelegenheden, een park en een ondergrondse parking. Vanaf 2014 is daar een masterplan toe opgesteld. Al lijkt er sindsdien weinig beweging in het dossier. “Wij praten met eigenaars van panden in de buurt”, zegt bestuurder Didier Kerckhof van eigenaar Vabeld.

Hij bevestigt de intenties tot ontwikkeling. “Daar werken we samen met de stad. Geruchten over de vestiging van Media Markt of plannen voor een moskee kloppen dus niet. We vielen uit de lucht toen we dat hoorden”, stelt Kerckhof. Hoelang de onderhandelingen met de naburige eigenaars nog duren, is moeilijk te voorspellen. “Maar we verwachten dat ze niet meer eindeloos zullen duren”, zegt Somers nog.

Eens er met alle betrokken partijen een akkoord is, maakt de stad werkt van een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor het gebied. Op een mogelijke realisatie is het dus wellicht nog een poos wachten.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio