Maar liefst 1 op 20 jongeren besmet met chlamydia

Foto: PhotoAlto / Reporters

Seks & Relaties

Maar liefst 1 op 20 jongeren besmet met chlamydia

Print

Negen op de tien Belgen maken zich geen zorgen over seksueel overdraagbare aandoeningen en denken geen risico te lopen om met een soa besmet te geraken. Dat blijkt althans uit een online enquête door onderzoeksbureau Ipsos.

Ipsos peilde bij bij 1086 landgenoten tussen 16 en 70 jaar naar de perceptie en kennis over seksueel overdraagbare aandoeningen. Negentig procent van hen ligt maakt zich geen zorgen om besmet te geraken met een soa.

“Alarmerende cijfers”, zeggen initiatiefnemers Sensoa (Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid), Franstalige tegenhanger Plate-Forme Prévention Sida en condoomfabrikant Durex. Daarom organiseren ze in november een “Maand van de Preventie”, “om de kloof tussen perceptie en werkelijkheid van soa”s en hiv/aids te dichten”.

Aantal besmettingen blijft stijgen

Het onderzoek toont ook aan dat, hoewel de helft van de Belgen denkt goed geïnformeerd te zijn over soa”s, de kennis toch vrij beperkt blijft. Zo heeft een vierde van de respondenten geen idee hoe soa”s worden overgedragen, weet een derde niet dat je besmet kunt raken via onbeschermde seks en weet 65 procent niet dat ook orale seks risico”s op besmetting met zich meebrengt.

Het aantal besmettingen met chlamydia, gonorroe en syfilis steeg de afgelopen jaren aanzienlijk. Het aantal besmettingen met chlamydia steeg van 507 in 2002 naar 3.356 gevallen in 2014. Het is daarmee de meest voorkomende soa in België. Maar liefst 1 op de 20 jongeren tussen 18 en 24 zou besmet zijn. Ook het aantal besmettingen met gonorroe steeg 186 gevallen in 2002 tot 655 in 2014. Het aantal gevallen van syfilis leek vanaf 2009 te dalen, maar dat stopte in 2013. Sindsdien vond er een stijging plaats van 61 gevallen in 2002 tot 859 in 2014. Het aantal gevallen van hiv blijft stabiel, al gaat het nog steeds om zo'n drie nieuwe gevallen per dag. 

“We zijn ons ervan bewust dat er heel wat ruimte is voor verbetering in de kennis over soa’s en hiv. Het aantal soagevallen in ons land blijft stijgen terwijl dit perfect vermeden kan worden”, zegt Sensoa-directeur Chris Lambrechts.

In november organiseren Sensoa, Plate-Forme Prévention Sida en Durex daarom de “Maand van de Preventie”, om het publiek beter te informeren over de risico”s van soa’s.

Zo zullen er brochures worden uitgedeeld bij 500 apotheken verspreid over het land en worden ook condooms en rode linten (symbool van de strijd tegen hiv/aids) verdeeld in de belangrijkste treinstations. Daarnaast komt er een grootschalige Facebookcampagne met informatiefimpjes, om jongeren te sensibiliseren over het gebruik van condooms.

NIET TE MISSEN