© Brecht Van Maele

Luc Tuymans zestigste in kunsttop ‘Power 100’

Antwerps kunstenaar en curator Luc Tuymans is in de jaarlijkse ‘Power 100’ van kunstmagazine ArtReview zestigste geworden tussen 99 andere influencers uit de hedendaagse kunstwereld.

syma

“Ik vind het wel grappig. Maar hoe belangrijk zo’n rating is, dat is toch zeer betrekkelijk”, reageert Tuymans zelf op zijn zestigste plek in de ‘Power 100’, de jaarlijkse lijst van meest invloedrijke namen in de wereld van de hedendaagse kunst. Daarin is Tuymans overigens gestegen van stek 67 in 2015 naar plek 60 nu, na jaren afwezigheid tussen 2007 en 2014.

“ArtReview heeft een bepaalde betekenis en invloed, dat wel”, zegt Tuymans. “In het wereldje zal hun ranking wel meespelen. Maar zelf hecht ik er niet zoveel belang aan. Want als je ziet dat kunstenaar Robert Ryman in bepaalde ratings laag staat, terwijl die man zó belangrijk is...”

Ensor-tentoonstelling

ArtReview roemt Tuymans als “invloedrijk schilder en almaar invloedrijker curator”. Steeds vaker stelt Tuymans zelf tentoonstellingen samen. Vandaag wordt in de Royal Academy of Arts, hartje Londen, zijn visie op de Oostendse kunstschilder James Ensor aan de pers getoond: Intrigue: James Ensor by Luc Tuymans. Het grote publiek kan er van 29 oktober tot 29 januari terecht.

“Een kleine bom zal die tentoonstelling zijn”, zegt Tuymans. Ensors vader was Brits, “maar de Britten kennen Ensor blijkbaar nauwelijk”, zegt Tuymans. “Dat wist ik ook niet. Voor hen zal Ensor een openbaring zijn.”

James Ensor by Luc Tuymans kwam er in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. “Ik breng in Londen de absolute Ensortoppers samen met wat onbekendere werken in een strak opgebouwde goeie overzichtstentoonstelling. Ook de moeite om vanuit België te bezoeken.”

“2016 was voor mij een heel druk jaar”, zegt Tuymans. “Wellicht ook daarom de plek die ik in de ‘Power 100’ heb gekregen.”

Top drie

Nummer één in de ‘Power 100’ van ArtReview werd de Zwitser Hans Ulrich Obrist, artistiek directeur van de Serpentine Galleries in Londen en invloedrijk curator, kunstcriticus en -historicus. Op plaats twee staat de Poolse curator Adam Szymczyk, artistiek directeur van Documenta 14, dat volgend jaar in Kassel én Athene zal plaatsvinden. En op drie staat het Zwitserse koppel Iwan en Manuela Wirth, galeriehouders in Zürich, Londen, New York, Los Angeles and Somerset.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio