© ISOPIX

Open Vld-voorzitster Rutten heeft het gehad met Luk Van Biesen

Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen bestrijdt opnieuw dat hij racistische uitspraken heeft gedaan tegenover Meryame Kitir (sp.a). Het geduld van Gwendolyn Rutten lijkt op.

jfja

Luk Van Biesen moet voor de statutaire commissie van Open Vld verschijnen. Voorzitster Gwendolyn Rutten zou zelf klacht indienen tegen het Kamerlid.

Aanleiding is een interview in De Morgen van afgelopen weekend waarin Van Biesen zijn beruchte uitspraak over sp.a-collega Meryame Kitir “dat ze beter terugkeert naar Marokko” weer ontkent. Van Biesen zou die uitspraak midden september gedaan hebben toen Kitir aan het woord was tijdens het een Kamerdebat over de sluiting van de Waalse Caterpillar-vestiging in Gosselies. De dag daarna volgden er publieke excuses van een aangeslagen Van Biesen, zij aan zij met Kitir.

“Soms moet je choqueren”

Een goede maand later blaast Van Biesen weer warm en koud. Hij heeft het over een “misverstand”. “Er was geen vleugje racisme mee gemoeid”, zegt hij nu. Veel mensen hebben met hem “onterecht afgerekend”. Maar ook: “Soms moet je mensen proberen te destabiliseren door te choqueren. Dat wilde ik bij Meryame doen.” Waarom hij zich dan heeft geëxcuseerd? Van Biesen fietst rond de kwestie heen. “Als ik iemand kwets, wil ik dat zo snel mogelijk rechtzetten.”

“Ik stel vast dat zijn excuses niet oprecht waren”, besluit Kitir uit het interview. Ook bij de Vlaamse liberalen valt het heel slecht. Het was helemaal niet de bedoeling dat Van Biesen nog op de zaak zou terugblikken, en al helemaal niet op deze manier.

Voor Rutten besmeurt Van Biesen de liberale gedachte met zijn discutabele uitlatingen, iets wat ze niet laat passeren. “De voorzitster was al woest, en dat is met deze nieuwe verklaringen niet anders”, luidt de enige officiële reactie. Maar de affaire krijgt dus ook een disciplinair staartje. Van Biesen riskeert een verwittiging, maar kan in theorie zelfs uit de partij worden gezet. Hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.