© JHS

© JHS

© JHS

© JHS

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Toque-Tok, kiekenkot met ietsje meer in Schelle

“Natuurlijk pas ik op het eerste zicht niet bij kipgerechten. Maar ik geniet er ontzettend van en ik had vooral plezier in de zoektocht naar een malse, sappige braadkip.” Dat zegt Roger van Damme over zijn jongste kindje Toque-Tok.

jvb

Toque-Tok ligt in Schelle, dus niet bij de deur van het Antwerpse sterrenrestaurant Het Gebaar van Roger van Damme. “Dat klopt, maar Schelle ligt op amper vijf minuten van de A12. Ik ken het door Njam! en Studio 100.”

“Ik leerde het pand kennen door uitbater Kristof Dhoey van brasserie het Tolhuis in Schelle en makelaars Peter Scholiers en Anke Coeck. Zij konden mijn echtgenote Cindy en mezelf overtuigen om samen een nieuw project uit de grond te stampen.”

Roger wilde geen gewoon kippenrestaurant en begon aan een tocht van acht maanden om het juiste kippetje te bereiden: kruidig aan de buitenkant en vooral sappig binnenin. “Geen makkie, want veel braadkippen zijn gortdroog binnenin”, weet de chef-kok. “Na talloze experimenteren ben ik zeker dat we geslaagd zijn”, zegt van Damme trots.

Kruiden van kebab

Tegelijkertijd zocht Roger ook de juiste kruidenmengeling. Geen sinecure, kippenbraders gingen vroeger zelfs tot in het vuilnis van concurrenten zoeken. “Ik heb ze gevonden bij mijn eigen guilty pleasure”, bekent Roger van Damme. “In de zomer eet ik graag bij Napo’s op het Eilandje. Hun kipkebab heeft de allerbeste kruiding en die kon ik kopen.”

Bleef nog de naam. “Daarvoor sms’te ik naar Gert (Verhulst, red.). Bijna onmiddellijk stuurde die terug: ‘Tok Tok’. Wij lachten, maar het bleef bij iedereen hangen. Het werd Toque-Tok, ook om uit te drukken dat het geen kiekenkot is, maar een kippenrestaurant met dat ietsje meer.

Toque-Tok, Provinciale Steenweg 371, Schelle.

Lees meer over Toque-Tok in Gazet van Antwerpen van zaterdag

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners