Hof ziet geen verzachtende omstandigheden en veroordeelt Baran tot levenslang

Murat Baran Foto: BELGA

Hof ziet geen verzachtende omstandigheden en veroordeelt Baran tot levenslang

Print
Antwerpen 2060 -

Het Antwerpse assisenhof heeft Murat Baran veroordeeld tot levenslang. De Turkse cafébaas werd door de Antwerpse assisenjury donderdag al schuldig verklaard aan twee moorden en vier moordpogingen. Het hof volgt daarmee het openbaar ministerie dat de levenslange opsluiting had gevorderd. De jury zegt net als de advocaat-generaal geen enkele verzachtende omstandigheid.

Baran had op 30 april 2011 het vuur geopend in zijn café Tornado aan de Van Arteveldestraat in Antwerpen. “Op nog geen minuut tijd werden zes wegrennende mensen in de rug geraakt door kogels die hij onophoudelijk bleef afvuren”, zei Van Kelst.

Agron Berisha (41) en Elis Mustafa (28) werden van kortbij definitief uitgeschakeld. Pllumb M. (29), Susan M. (55), Agron S. (45) en Hilde D.K. (49) raakten gewond. “Die laatste twee hebben ongelooflijk veel geluk gehad. Als de kogels hen een paar centimeter meer naar links of naar rechts hadden geraakt, dan zaten we hier nu met vier doden”, zei de advocaat-generaal.

En dan was er nog het zoontje van Hilde D.K. “Een kind van tien heeft moeten rennen voor zijn leven. Hij hoorde hoe zijn mama gilde en zag hoe ze ineen stuikte. Hij heeft zich lange tijd schuldig gevoeld, omdat ze door die straat liepen doordat hij misselijk was geworden op de tram.”

Het groot aantal slachtoffers en het feit dat hij op klaarlichte dag onophoudelijk gevuurd had op vluchtende mensen zonder zich ook maar iets aan te trekken van wie hij allemaal kon raken, wogen voor de advocaat-generaal zwaar door. Baran was na de schietpartij gevlucht. Wie hij geraakt had en wat de toestand van zijn slachtoffers was, kon hem volgens Van Kelst niets schelen. Zijn blanco strafblad was in vergelijking met dit alles niet van tel. De advocaat-generaal zag geen enkele verzachtende omstandigheid en vorderde de maximumstraf van levenslang.

Wél verzachtende omstandigheden

De verdediging van Murat Baran (44) zag in tegenstelling tot het openbaar ministerie wél verzachtende omstandigheden en pleitte bij de jury en het hof voor een straf onder de dertig jaar. De beschuldigde zei in zijn laatste woord dat hij zijn straf zal aanvaarden, maar vroeg wel om rekening te houden met het feit dat hij werd afgeperst door Albanezen.

Dat was meteen ook één van de verzachtende omstandigheden die zijn advocaten naar voren schoven. “Die Albanezen bleven hardnekkig zijn café opzoeken. De dreiging die van die zes mannen uitging op de dag van de feiten heeft zijn gedrag ernstig beïnvloed. Er was dan misschien geen sprake van uitlokking, zoals u gisteren geoordeeld heeft, maar ik hoop dat u die afpersing wel als verzachtende omstandigheid ziet”, pleitte meester Jorgen Van Laer.

Blanco strafblad

Ook zijn blanco strafblad zag hij als verzachtend, evenals de bekentenis die hij meteen na zijn arrestatie had afgelegd, zij het dan ruim vier jaar na de feiten. Baran werd door zijn vrienden voorts als een correcte en brave man omschreven. “Hij deed ondanks zijn illegale status ook zijn best om op een eerlijke manier de kost te verdienen”, stelde Van Laer. De laatste verzachtende omstandigheid die hij aanhaalde, was het oprechte berouw van zijn cliënt.

Baran drukte zelf ook zijn spijt uit in zijn laatste woord. “Het zijn zware feiten en ik wil me tegenover iedereen verontschuldigen. Was het maar nooit gebeurd. Ik heb veel spijt en ben heel verdrietig voor de slachtoffers.”

Hij zei voorts dat hij vertrouwen heeft in het Belgische rechtssysteem dat hij zijn straf zal respecteren. “Ik wil wel dat er niet vergeten wordt in welke omstandigheden dit is gebeurd. Ik ben een slachtoffer van mijn lot. Ik heb dit niet gewild. In de vier jaar dat ik ondergedoken leefde, heb ik geen vlieg kwaad gedaan. Ik ben een huisvader met kinderen, denk ook daaraan alstublieft.”

Levenslang

De jury en de leden van het hof trokken zich daarop samen terug om te beraadslagen over de straf. Vrijdag in de vroege namiddag kwamen ze met het besluit naar buiten dat er geen enkele verzachtende omstandigheid valt te vinden voor zijn doden en dat Baran dan ook levenslang verdient.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio