Vuye en Wouters vormen eigen ‘fractie’: “België werkt niet”

Foto: BELGA

Vuye en Wouters vormen eigen ‘fractie’: “België werkt niet”

Print

Een onafhankelijk Vlaanderen in een confederale staat. Zo omschrijven de ex-N-VA’ers Hendrik Vuye en Veerle Wouters het einddoel van hun nieuwe project, met als baseline ‘V-Kamerleden’. Om 11 uur heeft het duo zijn nieuwe website en logo voorgesteld op hun nieuwe website www.vuyewouters.be. Ze willen als een eigen ‘fractie’ werken, met Wouters als voorzitster.

De twee zijn ze geen officiële fractie, maar ze willen wel als dusdanig door het leven gaan. De vraag of ze een eigen partij gaan vormen, vinden ze vandaag nog voorbarig. “De Belgische Staat werkt niet. Er zijn 9 parlementen, 8 regeringen, 3 hoogste rechtscolleges, 3 gemeenschappen, 3 gewesten, 4 taalgebieden, 10 provincies en een gebied dat buiten die indeling valt, een hoofdstedelijke gemeenschap, 2 koningen, 2 koninginnen en nog zoveel meer. We hebben nood aan een duidelijke staatsstructuur. We hebben nood aan een definitieve staatshervorming. Sedert 1970 zijn er al zes staatshervormingen doorgevoerd, nu is het wel genoeg geweest. De zevende staatshervorming moet een definitieve staatshervorming zijn”, omschrijven Vuye en Wouters hun visie.

Op de site geven ze ook hun dossiers, parlementaire werk en agenda weer. Ze zeggen ook niet te willen natrappen naar de N-VA. “De toekomst ligt voor ons”, klinkt het. “De keuze voor een confederaal model is de keuze voor meer democratie. Het staat niet in de sterren geschreven of in marmer gebeiteld dat Franstaligen en Vlamingen steeds weer een onwerkbaar compromis moeten sluiten. Democratie vereist dat de kiezer krijgt waar hij voor gekozen heeft”, klink het.

Vuye en Wouters willen in het parlement gebruikmaken van hun spreekrecht om aan te tonen dat België niet werkt. Daarnaast werken ze aan hun “Grendelboek”. “We bestuderen alle Belgische grendels”, licht Wouters toe. “Waar komen die grendels vandaan? Hoe werken ze? En hoe kan men de grendels omzeilen? We willen echt komaf maken met de mythe van de Grendelgrondwet.”

MEEST RECENT