Amnesty: “Soennieten riskeren vergeldingsacties door milities en Iraakse troepen”

Foto: AFP

Amnesty: “Soennieten riskeren vergeldingsacties door milities en Iraakse troepen”

Print

Soennitische moslims die de door terreurgroep Islamitische Staat gecontroleerde regio’s in Irak ontvluchten, riskeren gefolterd, ontvoerd en buitengerechtelijk geëxecuteerd te worden bij vergeldingsacties door milities en Iraakse regeringstroepen. Daarvoor waarschuwt mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag.

Uit honderden interviews blijkt dat de reacties tegen burgers die ISIS-gebieden verlaten angstaanjagend zijn. Ze tonen “het risico op massale geweldplegingen aan naar aanleiding van de militaire operatie om de door ISIS gecontroleerde stad Mosoel te heroveren”, aldus Amnesty in een rapport.

“Irak heeft momenteel te kampen met zeer reële en dodelijke bedreigingen voor de veiligheid van IS, maar buitengerechtelijke executies, gedwongen verdwijningen, foltering en arbitraire opsluiting mogen niet gelegitimeerd worden”, aldus Amnesty-directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika Philip Luther.

“Oorlogsmisdaden”

Het rapport is gebaseerd op interviews met 470 ex-gevangenen, getuigen, activisten, functionarissen en familieleden van slachtoffers. Het beschuldigt sjiitische milities die de regering steunen, bekend als de Populaire Mobilisatie, en de regeringstroepen van “ernstige schendingen van de mensenrechten, waaronder oorlogsmisdaden” en duizenden buitengerechtelijke executies van burgers die gevlucht zijn uit door IS gecontroleerde gebieden.

Talrijke slachtoffers raakten ontheemd door militaire operaties eerder dit jaar in Falluja, al-Sharqat, Hawija en Mosoel. Zo werden minsten 12 mannen en vier jongens van de Jumaila-stam, die gevlucht waren uit al-Sijir, ten noorden van Falluja, geëxecuteerd nadat ze zich in mei hadden overgegeven aan Irakezen die militaire en politie-uniformen droegen, vertellen getuigen. Een paar dagen voor die executies werden ook al 73 mannen opgepakt. Zij zijn nog steeds niet terecht.

MEEST RECENT