© EPA

Vacature steeds vaker intern opgevuld

Eén op drie werkgevers vindt geen geschikt personeel

De zoektocht naar geschikt personeel worden ondernemers steeds creatiever. Dat blijkt uit een enquête van ManpowerGroup. Maar liefst 51 procent van de ondernemingen vangt het tekort aan geschikt personeel op door het eigen personeel op te leiden om de vacatures in te vullen. Dat is drie keer meer dan vorig jaar.

GC

In het licht van de bedrijfssluitingen die de voorbije maanden werden aangekondigd, lijkt het een vreemde evolutie, maar steeds meer Vlaamse bedrijven hebben moeite om hun vacatures in te vullen. In Vlaanderen heeft inmiddels 31 procent van bedrijven (België 24 procent) grote problemen om geschikt personeel te vinden. Dat is een stijging met 5 procentpunten tegenover 2015. Vooral technisch geschoolde arbeiders zijn erg gewild. Een en ander blijkt uit een enquête van het HR-dienstverlener Manpower-Group bij 751 Belgische bedrijven.

België scoort nog relatief goed. In de regio EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) vindt namelijk 36 procent van de bedrijven geen geschikt personeel. In Duitsland is dat zelfs 49 procent. Nederland scoort met 17 procent echter beduidend beter.

Opleidingen

Om aan dat probleem iets te doen nemen steeds meer bedrijven het heft in eigen handen, bovendien met steeds meer creativiteit.

Vacatures worden vandaag de dag niet meer hoofdzakelijk extern ingevuld. Maar liefst 51 procent van de ondernemingen investeert in de opleiding van eigen personeel om bestaande of toekomstige vacatures op te vullen. Vorig jaar was dat nog amper 17 procent, met andere woorden een verdrievoudiging op één jaar tijd.

Als extern wordt gerekruteerd, gaan bedrijven ook steeds vaker op zoek buiten de traditionele kanalen (48 procent), bij jonge of oudere kandidaten, in een andere regio of in het buitenland. Extra voordelen (38 procent) en betere loonvoorwaarden (29 procent) doen het ook goed.

Als er echt niemand gevonden wordt, nemen sommige werkgevers hun toevlucht tot outsourcing (30 procent).