Herman De Croo: “Reacties op dotatie prinses Elisabeth zijn overdreven”

Foto: Jimmy Kets

Herman De Croo: “Reacties op dotatie prinses Elisabeth zijn overdreven”

Print

Minister van staat Herman De Croo vindt de toekomstige dotatie van 900.000 euro van kroonprinses Elisabeth niet overdreven. Want ze moet daar heel wat kosten zoals personeel mee dekken.

In Nederland is ophef ontstaan over de dotatie van 1,5 miljoen euro die kroonprinses Amalia jaarlijks zal ontvangen vanaf haar achttiende. In ons land zal kroonprinses Elisabeth zodra ze meerderjarig is een dotatie krijgen van 900.000 euro per jaar.

Joe-presentatoren Sven Ornelis en Anke Buckinx vroegen zich af of dat voor een studente niet overdreven is, maar minister van staat Herman De Croo verdedigde de dotatie.

“Jullie overdrijven op onstuimige wijze”, zei De Croo. “Wij hebben de systemen in België fors veranderd en verminderd. De dotaties zijn relatief bescheiden. Koning Albert heeft bijvoorbeeld maar de helft wat koningin Fabiola heeft genoten. De Franse presidenten met pensioen kosten meer dan drie miljoen euro.”

De 900.000 euro die Elisabeth zal krijgen, is volgens hem een redelijk bedrag, want ze moet er veel kosten mee dekken. “Ik ben akkoord dat een meisje van achttien voor zichzelf nog geen tiende deel van dat geld nodig heeft, maar er moet een ganse structuur mee worden betaald.”

“Als de prinses meerderjarig is, dan zal ze medewerkers hebben, bijzondere opleidingen krijgen en beveiliging krijgen.”

Nu in het nieuws