ISVAG bouwt nieuwe afvalverwerkingscentrale in Wilrijk

De Antwerpse afvalintercommunale ISVAG en de stad Antwerpen plannen een nieuwe afvalverbrandingsinstallatie op de Boomsesteenweg in Wilrijk, naast de bestaande installatie. Als de nieuwe afvalverwerkingscentrale operationeel is, in 2022, wordt de bestaande centrale ontmanteld en zal de vrijgekomen ruimte een groene bestemming krijgen.

inke

In totaal gaat het om een investering van 175 miljoen euro. De nieuwe installatie zal jaarlijks zo’n 190.000 ton afval verbranden en elektriciteit produceren voor 35.000 gezinnen (de huidige installatie doet dat voor 25.000 gezinnen, nvdr.). Volgens ISVAG zal de uitstoot met de nieuwe centrale nog verder teruggedrongen worden.

Als alles goed gaat zal ISVAG in 2019 starten met de bouw van de nieuwe verbrandingsoven. In 2022 zou de nieuwe centrale in gebruiken moeten worden genomen. De bestaande centrale wordt dan ontmanteld en de vrijgekomen ruimte zal een groene bestemming krijgen.

Groen heeft wel al grote vragen bij de bouw van een nieuwe afvalverbrandingsoven. “Op grote schaal afval verbranden is niet meer van deze tijd. Het staat haaks op de omslag naar een meer duurzaam en milieuvriendelijk afvalbeleid”, zegt gemeenteraadslid Freya Piryns. “De plannen van de stad schieten ons decennia terug in de tijd en houden geen rekening met de gezondheid van de omwonenden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners