“Premier moet in Kamer uitleg geven”

Foto: Photo News

“Premier moet in Kamer uitleg geven”

Print

De oppositiepartijen vragen dat premier Michel in de Kamer uitleg geeft over het uitstel van zijn beleidsverklaring. ‘Het gaat hier om een echte regeringscrisis’, zegt de PS. Ook Groen vraagt de aanwezigheid van de premier.

De kamerfractie van de PS vindt dat de regering uitleg moet geven over het feit dat ze nog geen begroting heeft en dat de State of the Union daarvoor is uitgesteld.

De Franstalige socialisten zijn ook ongerust over de nieuwe geplande besparingsmaatregelen die in de begroting 2017 zitten, met name op het vlak van de gezondheidszorg.

Niet alleen de PS vraagt dat de premier tekst en uitleg komt geven, ook andere partijen dringen daarop aan. De conferentie van de voorzitters buigt zich daar om 13.45 uur over. Kamervoorzitter Siegfried Bracke wijst erop dat die conferentie in consensus beslist. Bij gebrek aan consensus gebeurt er een gewone stemming in de vergadering en beslist de meerderheid.

Volgens oppositiepartijen Groen en Ecolo is het uitstel van de beleidsverklaring van premier Michel veelzeggend. Fractieleider Kristof Calvo (Groen) en zijn Ecolo-collega Jean-Marc Nollet spreken van een ‘gemiste kans om burgers en bedrijven perspectief te geven’.

‘De roep om rechtvaardigheid zal niet verdwijnen’, aldus Calvo.

Dat de beleidsverklaring moet worden uitgesteld is trouwens geen primeur. Dat gebeurde bijvoorbeeld eerder ook al in 2012 (omwille van de gemeenteraadsverkiezingen) en 2013.

Nu in het nieuws