© erik vandewalle

Mater Salvatoris eerste school in Vlaanderen die Europese prijs wint voor ondernemen

Het Mater Salvatorisinstituut ontving in Letland een Entrepreneurial School Award, een Europese prijs voor scholen die ondernemerschap stimuleren. Het is de eerste keer dat een Vlaamse school de prijs in de wacht sleept.

Erik Vandewalle

Het Mater Salvatorisinstituut ontving in de Letse hoofdstad Riga de Entrepreneurial School Award 2016 en is daarmee de allereerste Vlaamse school die deze prijs in de wacht sleept.

De onderscheiding werd vorig jaar in het leven geroepen en kende toen zijn ontknoping in het Europees Parlement in Brussel. Aan de wieg van deze internationale wedstrijd staat Vlajo. Dat is de afkorting van Vlaamse Jonge Ondernemingen, dat praktijkgericht onderwijs aanbiedt van kleuterklas tot universiteit om ondernemingszin te stimuleren.

Sofie Verhoeven en Philippe Vandeputte zijn leercoaches die de ondernemerszin op hun school mee aanwakkeren. “Eerder dit jaar dienden we een dossier in voor het bekomen van een ambassadeurslabel van Vlajo. Alle dossiers die bij Vlajo binnenkwamen, werden grondig bekeken. Uiteindelijk werd onze school geselecteerd om mee te dingen naar de Entrepreneurial School Awards”, legt Sofie Verhoeven uit.

“Als school stimuleren we al jarenlang het ondernemerschap, niet alleen in de economische en handelsafdelingen, maar in alle afdelingen. We willen ondernemen aanmoedigen, dat is veel meer dan jongeren opleiden om later een eigen onderneming te beginnen. Wie onderneemt, beschikt over vaardigheden die zowel in het persoonlijke leven als in het latere beroepsleven van pas komen”, benadrukt Philippe Vandeputte.

Sofie Verhoeven: “Het gaat om organiseren, plannen, risico’s inschatten en risico’s nemen. Vandaag is er bijvoorbeeld een vergadering om het galabal te organiseren. Ook dat is ondernemen, want om dat tot een goed einde te brengen, moeten de leerlingen over de nodige skills beschikken.”

Dit schooljaar neemt Mater Salvatoris voor de twintigste keer deel aan de miniondernemingen. “De prijs die we in Riga kregen, staat los van de miniondernemingen. We kregen die omdat we het ondernemen in alle leerjaren promoten. Natuurlijk passen onze miniondernemingen in dat project. Ze zijn als het ware de veruiterlijking van wat we op school doen rond ondernemen. De kers op de taart als het ware”, stelt Philippe Vandeputte.

Laure Van De Wiel (16) en Stijn van Bouwel (18) zijn laatstejaars en volop bezig met het op poten zetten van hun minionderneming. Met Reflect gaat Laure de verkeersveilige toer op. “We brengen een spuitbus op de markt met reflecterende spray. Als je die op je fiets of op je kleding spuit, zien ze je in het donker van ver staan.”

Stijn van Bouwel zoekt het met zijn groep dan weer in de digitale sfeer. “Met Digitool brengen we een tool om oude videobanden te digitaliseren.”

Be Biscuits is de derde minionderneming. Hier wordt het culinaire gekoppeld aan het biologische, want de koekjes die worden verkocht, worden bereid met bioproducten.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio