Ruim 1.000 kinderen zitten zonder ouders in ‘jungle’ van Calais

Foto: Photo News

Ruim 1.000 kinderen zitten zonder ouders in ‘jungle’ van Calais

Print

Momenteel verblijven maar liefst 1.022 kinderen in het vluchtelingenkamp van Calais zonder hun ouders. “Ze hebben omwille van hun vluchtelingenstatuut op geen enkel moment recht gekregen op bescherming tegen misbruik, geweld en uitbuiting, op gezondheid en onderwijs”, zegt vzw Humain naar aanleiding van een UNICEF-rapport. Op 17 oktober gaat de Franse overheid het kamp ontmantelen, maar er heerst grote onzekerheid bij de bewoners.

Midden maart werd het zuidelijke deel van de ‘jungle’ in Calais al ontruimd. Daarbij zijn maar liefst 129 minderjarigen van de kaart verdwenen. Het jongste kind dat momenteel in het kamp woont, is amper 8 jaar oud. “Rapporten over de levenscondities van de kinderen liegen er niet om. Ze hebben geen geld om eten te kopen, naar huis te bellen of om te overleven. Ze zijn getraumatiseerd, vermoeid en depressief,” klinkt het bij vzw Humain. Niet begeleide jongeren verblijven er gemiddeld 5 maanden, maar voor sommigen is dat al een jaar.

“Kinderrechten geschonden”

Vzw Humain wijst naar Frankrijk als de grote schuldige. “Ondanks internationale verdragen die ook Frankrijk ondertekende, hebben de kinderen omwille van hun vluchtelingenstatuut op geen enkel moment recht gekregen op bescherming tegen misbruik, geweld en uitbuiting, op gezondheid en onderwijs.”

Daardoor dreigen heel wat kinderen aan toezicht te ontglippen en zo in de mensenhandel of prostitutie verzeild te raken. Mensensmokkelaars zien in hen immers een makkelijke prooi, want de bescherming van de vrijwilligersorganisaties valt weg van zodra het kamp ontmanteld wordt.

Oplossingen?

Nochtans zouden 400 niet-begeleide kinderen via het verdrag van Dublin en het recente ‘Lord Dubs Amendment’ herenigd kunnen worden met hun familie in het Verenigd Koninkrijk. Maar beide regelingen worden niet gevolgd door Frankrijk of het VK. “De kinderen moeten eerst geïdentificeerd worden alvorens de procedure opgestart kan worden, maar daar is de jongste maanden nog altijd geen werk van gemaakt. Zij zijn een speelbal geworden van de Franse en de Britse overheid. Geen van beide landen neemt zijn verantwoordelijkheid. Met de nakende ontmanteling in zicht, is het echt wel vijf over twaalf geworden om de kinderen daar veilig weg te krijgen. De macht van de smokkelaars neemt intussen drastisch toe. Seksueel geweld is intussen een constante dreiging voor de kinderen in het kamp”, weet vzw Humain.

De organisatie dringt erop aan dat een ontmanteling niet mag plaatsvinden zolang de kinderen niet veilig zijn. “Kinderen hebben recht op doeltreffende bescherming die de rechten van het kind respecteert, wat hun migratieachtergrond ook is. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk moeten met andere woorden gedwongen worden om een spoedprocedure te starten om voor deze kinderen een veilige oplossing te garanderen”, menen ze.

MEEST RECENT