Amper vijf Antwerpse dokwerkers betrapt op drank of drugs

Foto: jdl

Amper vijf Antwerpse dokwerkers betrapt op drank of drugs

Print
Berendrecht-Zandvliet-Lillo / Berendrecht / Lillo / Zandvliet -

Slechts vijf Antwerpse dokwerkers werden het voorbije halfjaar betrapt op drugs of alcohol. “De sensibilisering werkt”, klinkt het bij werkgevers en vakbonden. Maar de controles waren volgens de vakbond BTB wel allemaal op voorhand aangekondigd bij de havenarbeiders.

Begin dit jaar raakten de sociale partners het eens over een procedure om in de havens collectieve drugs- en alcoholcontroles uit te voeren. Tot dan mocht dat slechts individueel bij ‘verdacht gedrag’. Op 15 januari ging de maatregel formeel in, maar pas vanaf 15 april zouden de controles effectief worden. De maanden daartussen werd als aanloop de sensibiliseringscampagne ‘Geen kater op de kade, niet high op de kaai’ gevoerd.

Nu, zes maanden later, maakt de koepel van Antwerpse havenwerkgevers CEPA een eerste balans op. “In dit halfjaar heeft onze veiligheidsdienst op vraag van de bedrijven zelf dertig keer een collectieve controle uitgevoerd bij zestien firma’s”, zegt woordvoerder Yann Pauwels. “Bij die dertig testmomenten werden 362 havenarbeiders gecontroleerd. Dat leverde uiteindelijk vijf positieve resultaten op, of 1,4%.”

“Concreet ging het om één dokwerker die positief testte op drugs en alcohol, één op alcohol en drie op drugs. Het ging daarbij bijna altijd om vooraf aangekondigde controles, en mogelijk om enkele onaangekondigde”, zegt Pauwels.

Begeleidingstraject

“Mensen die positief testten, werden altijd onmiddellijk naar huis gestuurd en zelfs naar huis gebracht, want rijden mochten ze niet meer. Binnen de twee dagen werden ze door onze dienst Mediwet benaderd om deel te nemen aan een begeleidingstraject”, zegt Yann Pauwels.