Achterban snoeihard voor Trump: “Onverdedigbare uitspraken”

Foto: EPA/AP

Achterban snoeihard voor Trump: “Onverdedigbare uitspraken”

Print

Donald Trump is al vaak onder vuur gekomen voor zijn seksistische uitspraken, maar nu wordt de grond onder zijn voeten wel erg heet. De Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen verliest nu zelfs de steun van zijn running mate Mike Pence. “Ik kan die uitlatingen niet door vingers zien en ik kan ze ook niet verdedigen”, klinkt het bij de bondgenoot van Trump.

De krant The Washington Post lekte opnames uit 2005. Daarin zegt Donald Trump dat vrouwen alles toelaten als je - zoals in zijn geval - een ster bent. “Grijp gewoon naar hun ‘pussy’”, zegt Trump in de video tegen Billy Bush, die toen het programma ‘Acces Hollywood’ presenteerde. Enkele minuten na de publicatie van de video bood Trump in een verklaring reeds zijn excuses aan.

“We bidden voor zijn gezin”

Maar die publieke biecht blijkt niet langer te volstaan, want nu reageert ook Mike Pence afwijzend. “Als echtgenoot en vader, was ik geschokt door de woorden en daden van Donald Trump in de elf jaar oude video die werd vrijgegeven”, klinkt het bij de Republikeinse kandidaat voor het vice-presidentschap. Ik kan zijn uitlatingen niet door de vingers zien en kan ze niet verdedigen. Ik ben blij dat hij spijt heeft betuigd en zich tegenover het Amerikaanse volk heeft verontschuldigd”, zegt de gouverneur van Indiana in een officiële mededeling.

“Wij bidden voor zijn (Trump’s) gezin en kijken naar de kans die hij heeft om te tonen wat er in zijn hart omgaat wanneer hij morgenavond naar de natie toegaat”, aldus Pence. De timing kon namelijk niet slechter zijn, want morgen staat het tweede televisiedebat van Trump met de Democratische kandidate Hillary Clinton op het programma.

Bill heeft veel ergere dingen gezegd”

Trum deelde zelf een videoboodschap op zijn Facebookpagina. “Het was fout en ik verontschuldig me. Dit was kleedkamerpraat, een privégesprek van jaren geleden. Bill Clinton heeft veel ergere dingen tegen me gezegd op het golfterrein, dit komt niet eens in de buurt. Ik excuseer me als ik iemand beledigd heb”, aldus Trump, die een sneer naar de Clintons toch niet kon laten.

Binnen de Republikeinse partij was er altijd al verzet tegen de nominatie van Trump, maar sinds zaterdag klinken de stemmen om Trump aan de kant te schuiven weer sterker. Maar daar wil de controversiële miljardair niet op ingaan. “Ik zal mij nooit terugtrekken, want ik heb mij in mijn leven nog nooit uit iets teruggetrokken”, zei Trump later op de dag in een telefonisch interview met The Washington Post. “Je moet begrijpen dat ik bij de échte mensen nog geen steun heb verloren, de échte strijd moeten we voeren tegen de slechte Clinton.”