WK-KWALIFICATIES. Roemenen van Anderlecht schitteren, hattrick Lewandowski en sterk Duitsland

Foto: Photo News

WK-KWALIFICATIES. Roemenen van Anderlecht schitteren, hattrick Lewandowski en sterk Duitsland

Print

Ook op zaterdag stonden er kwalificatiewedstrijden op het programma. Engeland had op Wembley weinig moeite met Malta, terwijl Roemenië onder leiding van Nicolae Stanciu over Armenië walste. Lewandowski leidde Polen met een hattrick naar de zege, terwijl Duitsland geen kind had aan Tsjechië.

Groep F:

Engeland 2-0 Malta

Na de nipte 0-1 zege op het veld van Slowakije, heeft Engeland in het eigen Wembley een simpele zege geboekt tegen Malta. Zoals verwacht trokken de bezoekers een dubbele muur op. Die hield net geen half uur stand. Eerder had doelman Hogg Sturridge en Dele Alli nog een doelpunt ontzegd, maar de twee namen nog voor de rust revanche. De Liverpool-spits mikte een kopbal in de verste hoek, de Tottenham-middenvelder verdubbelde niet veel later de score. Zijn eerste trap werd nog gepareerd, maar hij was de snelste in de rebound.

Na de rust kregen we hetzelfde spelbeeld. Het balbezit was de hele tijd voor Engeland, Malta trok een dubbele gordel op rond de eigen zestien. De Engelsen probeerden de score nog wat uit te diepen, maar slaagden daar niet meer in. Aan de overkant kreeg Malta één goede kans. Borg pakte een vrije trap op de slof, Hart moest redding brengen. Verder kwamen de bezoekers niet, Engeland won zuinig met 2-0 en pakt zes op zes. Interim-bondscoach Gareth Southgate begint zo goed aan zijn opdracht.

De Engelse fans waren niet zo heel tevreden na de wedstrijd. Vooral dat het ‘maar’ 2-0 werd tegen het nummer 176 van de wereld, kon maar op weinig appreciatie rekenen. Vooral Wayne Rooney was (opnieuw) kop van jut.

Schotland 1-1 Litouwen

De Schotten startten hun campagne uitstekend met een 0-5 zege op het veld van Malta, maar op de tweede speeldag liep het ei zo na mis. Het liet zich op eigen veld bijna verrassen door het nietige Litouwen. Cernych zorgde een halfuur voor tijd voor het openingsdoelpunt en leek op weg naar de zege. In de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd zorgde McArthur alsnog voor de puntendeling. Schotland pakt vier op zes, Litouwen sprokkelde al twee punten.

Slovenië 1-0 Slowakije

Geen grootse partij, maar Slovenië hield wel de drie punten thuis. Het dankt daarvoor invaller Kronaveter, die amper twee minuten na zijn invalbeurt de wedstrijd besliste. De Slovenen starten zo met vier op zes aan de kwalificatiecampagne, Slowakije moet zich dringend herpakken.

Groep E:

Armenië 0-5 Roemenië

Lang duurde de Armeense hoop niet. Na amper drie minuten gebruikte middenvelder Malakyan zijn arm om de bal uit doel te ranselen. Een rode kaart en strafschop waren het gevolg. Niet Anderlecht-speler Stanciu, maar ploegmaat Stancu zette zich achter de bal en hij faalde niet. Roemenië verspilde geen tijd en zes minuten later stuurde Stanciu Popa diep met een heerlijke steekpass. Alleen voor doelman Beglaryan stifte hij de bal heerlijk in doel. Nog eens twee minuten later legde Stanciu breed na een mooie dribbel, dit keer joeg Marin de bal in doel. Amper twaalf minuten was de wedstrijd onderweg, maar Armenië stond al drie doelpunten in het krijt en speelde met een man minder.

Op het halfuur zette Stanciu al de kers op zijn taart. De recordtransfer van Anderlecht was al goed voor twee assists, maar maakte zelf nog de 4-0 op aangeven van Stancu. Bij Armenië kon de bondscoach het niet meer aanzien, hij voerde nog voor de rust twee wissels door.

Dat baatte niet. Op het uur zette die andere Roemeen van Anderlecht, Alexandre Chiciu, de forfaitcijfers op het bord. Stanciu kreeg tien minuten voor tijd een applauswissel, Chipciu werd na 67 minuten al van het veld gehaald.

Montenegro 5-0 Kazachstan

Ook die andere partij in groep E werd een doelpuntenfestival. In de eerste helft hield de thuisploeg het nog rustig met een doelpunt van Oostende-speler Tomasevic. Na de rust ging het plots snel. Op het uur verdubbelde Vukcevic de voorsprong, Jovetic maakte er vijf minuten later al 3-0 van. De kelk moest tot op de bodem geledigd worden voor de bezoekers. Begiraj en Savic zorgden nog voor een zware 5-0 afstraffing.

Polen 3-2 Denemarken

Polen dankt Robert Lewandowski - wie anders - voor de zege. De spits van Bayern München zette zijn land aan de rust al op een geruststellende 2-0 voorsprong en lapte daar kort na de pauze nog een doelpunt bij. Denemarken schoot plots wakker en een owngoal van Glik zorgde een minuut na de derde treffer van Lewandowski voor de 3-1. We kregen opnieuw een wedstrijd en Polen was plots niet meer zo zeker van zijn zaak. Twintig minuten voor tijd was daar Poulsen met de aansluitingstreffer, maar verder kwam Denemarken niet.

Groep C:

Duitsland 3-0 Tsjechië

De wereldkampioen heeft de klus tegen Tsjechië zonder al te veel problemen geklaard. Al na dertien minuten opende Thomas Müller de score. De Duitsers counterden perfect en in drie tikken ging de bal van links naar rechts, voor de voeten van de aanvaller van Bayern München. Die klopte doelman Vaclik tegenvoets, Tsjechië moest meteen achtervolgen. Duitsland was baas en kreeg meerdere goede kansen, maar de bal wilde er niet in.

Na de rust lukte het plots wel. Kimmich sneed naar binnen en legde af, Kroos verdubbelde de Duitse voorsprong met een schuiver in de hoek. Iets later was Müller dichtbij zijn tweede doelpunt van de avond, maar een Tsjechisch been voorkwam dat hij kon scoren. Na 63 minuten werd Manuel Neuer plots uit zijn slaap gewekt. Dockal kreeg de bal voor zijn voeten en haalde hard uit, Neuer was bij de pinken. Duitsland was gewaarschuwd en schakelde een versnelling hoger. Özil stuurde Hector in de rug van de defensie; Müller devieerde diens lage voorzet voorbij de Tsjechische goalie.

Azerbeidzjan 1-0 Noorwegen

Noorwegen heeft een verrassende nederlaag geleden op het veld van Azerbeidzjan. Al na elf minuten zorgde Medvedev voor het openingsdoelpunt. Dat volstond meteen voor de zege. Azerbeidzjan start zo met een zes op zes aan de kwalificatiecampagne, Noorwegen blijft puntenloos achter.

Noord-Ierland 4-0 San Marino

De twee kneusjes van de groep hebben er geen memorabele wedstrijd van gemaakt. Davis zette halfweg de eerste helft een strafschop om en bezorgde zijn land daarmee de drie punten. Vroeg in de tweede helft liet Palazzi de bezoekers in de steek, hij pakte zijn tweede geel. Lafferty zorgde tien minuten voor affluiten voor de tweede treffer, Ward en opnieuw Lafferty maakten er in de slotfase nog 4-0 van. Noord-Ierland pakt zo zijn eerste zege, na het gelijkspel tegen Tsjechië op de eerste speeldag. San Marino sprokkelde nog niets.

Bekijk hier alle uitslagen en klassementen in de WK-kwalificaties!